Azt a legtöbben tudják, hogy a súlyos D-vitamin-hiány milyen következményekkel járhat: a gyerekeknél kialakulhat a csontok eltorzulásával járó angolkór, de felnőtteknél is növekszik a csontok törékenysége, ezen felül pedig károsodik az immunrendszer, romlik a szív és érrendszer működése, nő a depresszióra való hajlam, sőt számos rákos megbetegedés kockázata is fokozódik. A szakemberek meglehetősen egységes állásponton vannak a kérdésben: a D-vitamin pótlását mindenkinek melegen ajánlják. Mi összegyűjtöttük a legjobb természetes forrásokat – kéretik ezeket minél gyakrabban igénybe venni!
Napfény, napfény, napfény!
Az elsődleges és legjobb D-vitamin forrás. A napfény – egészen pontosan az ultraibolya sugarak – hatására olyan kémiai reakciók indulnak el a bőrben, amik elindítják ennek a hormonszerű anyagnak a termelődését a szervezetben. Naponta 20 perc napozással kielégíthető a tested D-vitamin igénye.
Margarin, tej, vaj
A legjobb D-vitamin források között tartják számon a tejtermékeket, és ezen belül is a vajat. A tejféleségek a D-vitamin mellett tele vannak még egy sor más hasznos anyaggal is: egy fél liter tej például egy 7–9 éves gyerek napi vitaminigényéből a következő mennyiségeket biztosítja: B2-, B12-vitamin 65–75%, A-vitamin, nikotinsav és pantoténsav 35–40 %, B1-, B6- és C-vitamin kb. 20 %
Halak
A tengeri és édesvízi halak egyaránt jó forrásai a D-vitaminnak, azonban jó ha tudod, hogy ezeket frissen érdemes fogyasztani. A feldolgozott, fagyasztott halrudacskáknak például már nem igazán veheted hasznát ebből a szempontból.
Vargánya
Az erdei gombák királyaként is ismert gombafélét magunk is beszerezhetjük június és október között a magyar erdőkben, de mindig ellenőriztessünk le minden egyes darabot szakértővel, mert ez a fajta könnyen összetéveszthető más gombákkal is. Ha biztosra akarsz menni, inkább vedd meg a piacon, és tedd nyersen salátákba, vagy pizza feltétnek, de főzhetsz belőle ízletes gombapaprikást is!
Tojássárgája
A-, B-, E-, D-vitamin, és még számtalan más tápanyag van a tojásban, ezért semmiképpen nem szabad megfeledkezni róla. Ehetjük rántva vagy lágy tojásként is, de az igazán keményvonalas egészségmániások csak felszúrják a héját egy tűvel és kiszürcsölik a vitaminban gazdag belsejét.
Máj
Nagyon jó D-vitamin-forrás, sőt rengeteg más vitamin is megtalálható benne. Érdekes módon éppen ezért nem szabad túlzásba vinni a májevést, hiszen a májban elraktározott A-vitaminból túladagolhatjuk magunkat, ami szélsőséges esetben súlyos mérgezéshez is vezethet. Ehhez azonban napi rendszerességgel kell májat enni. Az viszont tévhit, hogy a máj azért lenne veszélyes, mert a szervezet méregtelenítésében részt vevő egyik legfontosabb szervként felgyűlnek benne a méreganyagok.
Még több D-vitamin az NLCafén:
- 3 jel, hogy D-vitamin hiányod van
- D-vitaminnal sikeresebb a lombik program
- Alvászavart okozhat a D-vitamin hiány