Életmód

4 tudományos érv a házasság mellett

Hiába divat "minglinek", "szinglinek" és "dinkinek" lenni, a házasságról is jó tudni, hogy számos pszichés és egészségügyi előnnyel kecsegtet. Ismerjük meg, melyek ezek! Az elmúlt évek kutatásaiból szemléztünk.

Régóta foglalkoztatja a tudományos élet szereplőit, hogy mennyi előnnyel és hátránnyal jár, ha megházasodunk. A statisztikák és megfigyelések szerint eddig többségben vannak az előnyök, s közülük a legfontosabb talán az, hogy a boldog házasságban élő emberek hosszabb életre számíthatnak és egészségesebbek – az egyedülállókhoz, az elváltakhoz vagy a boldogtalan házasságban élőkhöz képest. Az alábbiakban olyan, kevéssé ismert előnyöket sorakoztatunk fel, amelyeket tudományos folyóiratok hasábjain ismertettek.

Egészségben, betegségben

4 tudományos érv a házasság mellettA házassági esküben is szavunkat adjuk párunknak, hogy minden körülmények között kitartunk mellette, míg a halál el nem választ. És a kutatók szerint valóban megéri betartani ezt az ígéretet, különösen ha a házaspár egyik tagja szívbeteg, és műtéten kell átesnie.
A házas felnőttek ugyanis háromszor nagyobb valószínűséggel élik túl a beavatkozást követő három hónapot – azaz a legkritikusabb lábadozási időszakot – egyedülálló társaikhoz képest. A szóban forgó kutatásból az is kiderült, hogy a házasság akár öt évig is kifejtheti védő hatását egy koszorúér-bypassműtétet követően: a halálozás kockázata összességében közel duplája az egyedülállók esetében, mint a házasok körében. A tanulmány a Journal of Health and Social Behaviour lapban jelent meg.
Egy másik szaklap, a Cancer Epidemiology a vastagbélrák és a házasság összefüggéseit vizsgálta: kutatásaik során arra jutottak a szakemberek, hogy a házas férfiak és nők 14 százalékkal nagyobb arányban gyógyulnak fel a vastagbélrákból, mint egyedülálló társaik (ezt a következtetést nem kevesebb, 127 ezer amerikai eset tanulmányozása után vonták le).
Arra is rámutattak, hogy a házasok esetében sokkal korábbi stádiumban fedezik fel a betegséget, és a kezelésük is hatékonyabb. A Pennsylvania és a Birminghami Egyetem kutatói e két tényezőnek tulajdonítják e csoport kedvező gyógyulási statisztikáját.

Lelki támasz

A hosszú távú elköteleződést a lelkiek is indokolják, legalábbis a British Medical Journal egyik tanulmánya szerint. A tudósok ugyanis arra jutottak, hogy az elkötelezett kapcsolatban élő nők lelkiállapota kielégítőbb, a férfiak pedig egészségesebbek.
Ez előbbi annak köszönhető, hogy a nők nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válnak, amint a kapcsolatnak súlya lesz, azaz házassággal pecsételik meg a viszonyt.
A férfiak lelki átalakulása is megfigyelhető, amint házasságra adják fejüket: a Michigani Egyetem pszichológusai megfigyelték, hogy a nős férfiak kedvesebbek, komolyabbak és kevéssé antiszociálisak, mint egyedülálló társaik. A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a férfiak magaviselete a frigy után még tovább javul, feltehetően azért, mert úgy érzik, több lett a vesztenivalójuk, emellett pedig kevesebbet szórakoznak kizárólag férfitársaságban, ami hajlamosabbá tesz “garázdaságra”.
Egy jól működő házasságban a partnerek könnyebben birkóznak meg a stresszel, mint az egyedül élők: két kereset egyesítésével például több bevétellel lehet számolni, illetve lehet spórolni a háztartás költségein. Stresszcsökkentő tényező lehet az is, hogy a támogató háló is megnő – a két fél családja, barátai ugyanis “egyesülnek”.

+1 gondolat: A fenti állítások természetesen a jó házasságra igazak csak, hiszen egy rossz kapcsolat legalább olyan veszélyes lehet ránk nézve, mint maga a dohányzás – hangsúlyozta egykoron Kopp Mária is.

 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top