Életmód

Lélektuning ingyen: 11 dolog, amitől azonnal jobban érezheted magad

Ki a legfontosabb ember az életedben? A helyes válasz az, hogy te magad. Ha te jól vagy, akkor rendben megy az életed, ha viszont nem gondoskodsz magadról, akkor az olyan, mintha az autódba nem raknál üzemanyagot, és mégis azt várnád tőle, hogy suhanjon az országúton.

Az a kijelentés, hogy “a te kezedben van a saját boldogságod már unásig ismert, és spirituális lózungnak érezheted, ami coelhói magasságokban igazából semmit sem jelent, de legalább szépen hangzik. Csakhogy ebben az esetben ez a bölcsesség tényleg igaz. Ne arra a boldogságra gondolj itt, amit az jelent, hogy csilliárdokat keresel és egész évben utazgatsz a világban, mert az a fajta boldogság tényleg nem csak a te kezedben van. De az, hogy hogyan érzed magad a saját bőrödben, az bizony rajtad múlik, nem az anyagiakon, környezeten, politikán, férjen, feleségen, anyóson…

A legmegfelelőbb ember arra, hogy téged jobb kedvre derítsen, te vagy.

Még csak pénz sem kell hozzá, hogy kicsit kényeztesd magad, és úgy érezd, szeretve vagy. Ha nincs épp senki égen-földön, aki megszeretgetne, te akkor is ott vagy saját magadnak, hogy jobbá tedd a napodat. A Mentalfloss a következő apróságokat gyűjtötte össze, amelyek ingyen vannak, még túl sok erőfeszítésedbe sem kerülnek, mégis sokkal jobban érezheted magad tőlük, jelentősen növelheted velük a boldogságérzetedet.

1. Csavarj egyet a napi rutinodon

Még a legkisebb változtatás is nagyot dobhat az egész napon. Menj más útvonalon munkába, találkozz egy barátoddal egy gyors kávéra, hallgass más zenét, mint eddig. Próbálj ki új receptet vacsorára, olyat, amilyet még sosem ettél. Találj ki valamit, ami vicces, váratlan, amivel megleped saját magad.

Lélektuning ingyen: 11 dolog, amitől azonnal jobban érezheted magad

2. Nyiss egy “szívmelengetés” nevű dokumentumot

Legközelebb, ha valaki mond valami kedveset, pozitív megerősítést, barátságosat rólad, írd le. Nyiss egy külön dokist ezeknek a kedvességeknek, és rövid időn belül meglátod, milyen sok jó visszajelzést kapsz másoktól a személyedről. Szívet melengető gyűjteményed lesz, amit csak elő kell kapnod, ha letörtnek éreznéd magad.

3. Nézegesd a csillagokat

Ne csak úgy odapillants, hanem ülj ki az erkélyedre és nézd hosszan, kitartóan, megvizsgálva az eget. Ahogy csodálod a csillagokat, más perspektívába kerül a saját életed. Rájössz, hogy azok a gondok, amiket úgy érzel, a világ végét jelentik számodra, nem is olyan nagyon fontosak, hiszen csak egy icipici pont van ebben a hatalmas világegyetemben. Az a szakítás vagy a munkahelyi konfliktus, ami nyomaszt már hetek óta, eltávolodik tőled és nevetségesen apróvá válik a milliónyi csillag látványára.

Lélektuning ingyen: 11 dolog, amitől azonnal jobban érezheted magad

4. Fogd magad internet elvonókúrára

A figyelmed és az időd is véges, vigyázni kell rá, hogy mivel töltöd. Vizsgáld meg, mennyit töltesz a különböző közösségimédia-felületeken: hogy érzed magad tőle, olyan embereket olvasol, akik csak lehúznak? Biztos erre van szükséged? Helyette inkább nézz körül az életedben, keress valódi barátokat, akikkel igazi, építő kapcsolatod lehet, és törekedj a személyes találkozásokra.

5. Nevettesd meg magad

Mi az, ami megnevettet? A kedvenc sorozatod, a szomszéd kutyája, a húgod vagy a cicás videók? Mindegy mi az, csak találd meg, mitől tudsz kacagni egy jót. Pár perc nevetés már elég hozzá, hogy más színben lásd az egész életet.

Lélektuning ingyen: 11 dolog, amitől azonnal jobban érezheted magad

6. Sétálj egy nagyot

Azzal, hogy kimész a szabadba, nagyot lendíthetsz a közérzeteden: a friss levegő, környezetváltozás, mozgás, természet – még akkor is, ha csak egy bokor és két fa áll rendelkezésedre a betonrengetegben – mind azt hozza magával, hogy kimozdulsz a saját fejedből, ahol esetleg nyomasztó gondolatok keringenek.

7. Fókuszálj a jó dolgokra

Mindenki lelkesedik valamiért. Lehet, hogy te a műkörmökért vagy a tornacipőkért rajongsz, esetleg kézműveskedni vagy egy szikláról fejjel lefelé lógni szeretsz. Kezdd el fotózni a kedvenc tevékenységeidet naponta egyszer legalább, hogy lásd, mi az, ami téged boldoggá tesz.

Lélektuning ingyen: 11 dolog, amitől azonnal jobban érezheted magad

8. Ölelj meg valakit

Az ölelésnek fizikailag és lelkileg is remek hatása van. Nem kell, hogy romantikus ölelés legyen, a hatás ugyanaz, ha egy barátot vagy egy kedves idegent ölelsz meg: boldogsághormonok termelődnek tőle, amitől sokkal jobban fogod érezni magad.

9. Tarts három perc szünetet

Három percet áldozz arra, hogy meditálj. Nincs szükséged hozzá különleges tudásra, elég, ha a légzésedre figyelsz intenzíven ebben a pár percben. Felfrissülsz tőle, olyan, mintha újraindítanád az agyadat vele. Minél többször iktass be három perceket a napodba a jobb közérzetért.

Lélektuning ingyen: 11 dolog, amitől azonnal jobban érezheted magad

10. Piszkold be a kezed

A legtöbben órákat ülünk egy íróasztalnál, a gép előtt, a kezünket csak klikkelésre és gépelésre használjuk, miközben meredünk a képernyőre. Ki kell ebből szakadni egy kicsit. Süss egy sütit, varrd meg a gyerek nadrágját, fújd fel a bicikli kerekét. Vagy ha nincs semmilyen házimunkád, akkor ülj le színezni, horgolni, agyagozni, kézműveskedni, amivel feltöltheted magad energiával.

11. Készíts egy “rossz nap” dobozt

Vannak olyan napok, amikor annyira magad alatt vagy, hogy nem látsz ki a saját fejedből és fogalmad sincs, mitől érezhetnéd jobban magad. Erre jó egy “rossz nap” doboz. Ebbe a dobozba előre készítsd össze mindazt, amitől általában jobb kedvre derülsz. Lehet ez egy különleges színű körömlakk, csoki, a legkedvesebb barátod telefonszáma, egy CD vagy egy fecnire írt hülye vicc. De akár a kedvenc könyvedet is beleteheted vagy a gyerekeid fényképét, amin idétlen arcot vágnak. Bármit, ami egyébként mosolyt csal az arcodra, tedd bele ebbe a dobozba, és amikor igazán rossz napod van, nézd végig a tartalmát, és máris tíz ponttal emelkedni fog a boldogságindexed.

Lélektuning ingyen: 11 dolog, amitől azonnal jobban érezheted magad

Olvass többet a boldogságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top