Életmód

7 bombabiztos tipp, ami azonnal elhozza számodra a boldogságot

A boldogság nemcsak a sárga szmájlikról szól. Ahányszor megélsz egy-egy boldogságlöketet, annyiszor éled fel benned a kreativitás, annál jobb lesz a hangulatod, annál sikeresebb leszel a munkádban, és annál pozitívabban látod a jövőt. Ezért tegyél meg mindent, hogy még több boldogság költözzön be az életedbe! Ebben segítünk most.

A boldogság egyértelműen hatással van az életed szinte minden területére: fizikailag egészségesebb leszel; ha megbetegszel, gyorsabban gyógyulsz; jobban működnek tőle a társas kapcsolataid; hatékonyabban oldasz meg problémákat, sőt jobb lesz az anyagi helyzeted. Azonban nem mindig vagy képes találnod magadnak egy kis örömlöketet. Ehhez adunk most egy kis segítséget.

A neves amerikai boldogságkutató, Shawn Achor: A boldogság mint versenyelőny című könyvéből kigyűjtöttünk néhány jól bevált módszert, melyet bármikor bevethetsz a hangulatod javítására. Ha ezeket a boldogsággyakorlatokat sikerül átültetned az életedbe, nemcsak jobban fogod érezni magadat, hanem hatékonyabbá és motiváltabbá válsz.

1. Meditálj!

Elég, ha napi 5 percet szánsz rá, hogy figyeld, hogyan áramlik a levegő a tüdődbe, és hogyan áramlik ki. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a meditációt követő percekben nyugalmat, elégedettséget, ugyanakkor megnövekedett tudatosságot és empátiát élünk meg.

7 bombabiztos tipp, ami azonnal elhozza számodra a boldogságot

2. Találj ki valamit, amit nagyon vársz!

Gyakran előfordul, hogy egy tevékenység legörömtelibb része a várakozás és a tervezgetés. Ha jelenleg nem tudsz szabit kivenni, vagy még egy estét sem tudsz felszabadítani, hogy elmenj valahova a barátaiddal, írj be valamit a naptárba, még akkor is, ha arra csak egy hónap vagy egy év múlva kerül sor. Így ha bármikor egy kis adag boldogságtuningra lenne szükséged, elég azt az időpontot felidézned. Amikor az ilyen jövőbeli jutalmaidat várod, az agyad boldogságközpontja ugyanúgy működésbe lép, mint amikor a jutalmat megkapod.

3. Cselekedj jót!

Válassz ki egy napot a héten, és figyelj arra, hogy 5 jó cselekedetet végrehajts. Fontos, hogy ezek szándékos és tudatos tettek legyenek. Nem elég, ha pusztán végigtekinted az előző 24 órát, és utólag nevezed ki a jó cselekedeteket. Nem szükséges, hogy ezek igen nagy ívű gesztusok legyenek.

7 bombabiztos tipp, ami azonnal elhozza számodra a boldogságot

4. Sugározz pozitív hangulatot a környezeted felé!

Fizikai környezeted nagymértékben befolyásolja hangulatodat, közérzetedet. A környezetedet nem mindig te magad határozod meg, de bizonyos lépéseket megtehetsz, hogy pozitív hangulatot hozz bele. Idézd fel a munkahelyedet, irodai asztalodat! Milyen érzéseket kelt? Azok a munkatársak, akik szeretteik fotóival tapétázzák ki az asztaluk környékét, nem puszta dekorációs célból teszik: gondoskodnak róla, hogy ahányszor arrafelé néznek, egy löket pozitív érzést éljenek át. De ha csak annyit teszel, hogy egy derült napon pár percre kilépsz az irodából, az is nagyon sokat ér. Egy vizsgálat kiderítette, hogy akik szép időben 20 percet a szabadban töltenek, azoknak nemcsak jobb kedvük lett, de kitágult a gondolkodásuk, és javult a memóriájuk kapacitása is.

5. Sportolj!

A fizikai igénybevétel számos csatornán keresztül javítja a hangulatot, és fokozza a munkateljesítményt, hiszen motiváltabbá tesz, kompetensnek és erősnek érzed magadat, ráadásul csökkenti a stresszt és a szorongást. A testi igénybevétel nemcsak hihetetlenül hatásos, de kimondottan tartós hangulatjavító. Sétálj, biciklizz, táncolj, fuss, játssz, nyújts, ugrókötelezz – mindegy: fő, hogy mozogj!

7 bombabiztos tipp, ami azonnal elhozza számodra a boldogságot

6. Költs élményekre!

A szólással ellentétben igenis lehet pénzen boldogságot venni, de csak akkor, ha arra használod, hogy csinálj valamit, ahelyett, hogy egyszerűen csak beszereznél valamit. Az is emeli a boldogságszintedet, ha másokra költesz.

7. Gyakorold az erősségeidet!

Mindenkinek van egy terület az életében, amelyben kiemelkedő. Lehet, hogy te nagyon jó tanácsokat tudsz adni, vagy remekül bánsz a kisgyerekekkel, vagy pillanatok alatt fantasztikus palacsintát dobsz össze. Ahányszor ezt a képességedet használod, bármi legyen is az, figyeld csak meg, valósággal elönt téged az ezzel járó pozitív érzés. Ha azt érzed, hogy nagyon rád férne egy kis boldogságlöket, vedd elő azt a képességedet, amelyet már rég nem használtál.

Ez csak a jéghegy csúcsa! Shawn Achor könyvében még több tuti tipp vár rád!

7 bombabiztos tipp, ami azonnal elhozza számodra a boldogságot

Olvass még a boldogságról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top