Életmód

Az arcradírod szép lassan megöli a tengeri állatokat

Kiderült, hogy az arcradírokban található mikrogyöngyök komoly veszélyt jelentenek a tengerek élővilágára.

Naponta több ezren használnak arcradírokat azért, hogy eltávolítsák az elhalt hámréteget arcbőrükről, így selymesebb, simább bőrfelülethez jutva. De úgy tűnik, ennek az ártatlannak tűnő szépségrutinnak nagyon is magas az ára.

Az ilyen arcradírokban ugyanis apró mikrogyöngyök találhatóak. Ezek az arcról lemosva a lefolyóba, onnan pedig természetes vizekbe, például tengerekbe kerülhetnek, ahol az állatok megehetik őket. Márpedig ezek a kemikáliák súlyosan mérgezőek a tengeri élőlényekre, így a vizekbe kerülő arcradír akár halálos is lehet rájuk nézve.

 Az arcradírod szép lassan megöli a tengeri állatokat

A legnagyobb probléma, hogy ezek a gyöngyök nagyon aprók, így könnyen átcsúsznak a szűrőrendszereken, viszont a planktonok és apró halak nagy valószínűséggel eledelnek nézhetik őket. Aztán a táplálékláncon keresztül a mérgező anyag nagyobb halak és akár madarak szervezetébe is bekerülhet.

A tengerbiológusok az ilyen jellegű termékek betiltása mellett kampányolnak, azzal is érvelve, hogy a mikrogyöngyök nem feltétlenül szükségesek a megfelelő radírozó hatás elérésének érdekében.

Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top