Életmód

Suhanj! Fitness: Az edzőterem, ahol mindenki egyenlő

Augusztus 1-jén nyitotta meg kapuit az ország első olyan edzőterme, ahol sérült és fogyatékkal élő emberek is biztonságos, akadálymentes környezetben tudnak mozogni, méghozzá az ép sportolókkal közösen. A SUHANJ!! Fitnesst a SUHANJ! Alapítvány álmodta meg és hozta létre, hogy ezzel új szintre emelje a mozgásukban, értelmükben vagy érzékszerveik által korlátozott emberek sportolási lehetőségeit.

A 2010-ben Gusztos Péter és Kovács Patrícia által életre hívott alapítvány már eddig is sokat tett azért, hogy a mozgás örömét megoszthassa sérült és fogyatékkal élő emberekkel, most azonban már nemcsak szabadtéri sportolásra, hanem edzőtermi mozgásra is van lehetőség. Az alapítvány kék színű pólóiban sportoló suhancok, vagyis fogyatékkal élő sportolók és önkéntes segítőik évek óta üde színfoltjai a nagy budapesti futóeseményeknek, ott vannak és örömmel mozdulnak a közösségi eseményeken, minden héten közös edzéseket tartanak, és saját jótékonysági futóversenyük is van immár 5. éve, a SUHANJ!6.

Az alapítvány kulcsszava az integritás, hiszen a cél, hogy épek és fogyatékkal élők együtt, egyszerre, közösségben, jó hangulatban tudjanak mozogni, hiszen a sport öröme, a mozgás szépsége képes összehozni, közösséggé kovácsolni az embereket. Erre pedig egy tökéletes helyszín a SUHANJ! Fitness, ahová a nyitás utáni második héten ellátogattam, hogy megnézzem, hogyan is működik a gyakorlatban a közös edzőtermi sportolás. 

A SUHANJ! Alapítvány kulcsszava az integritás, hiszen a cél, hogy épek és fogyatékkal élők együtt, egyszerre, közösségben, jó hangulatban tudjanak mozogni, hiszen a sport öröme, a mozgás szépsége képes összehozni, közösséggé kovácsolni az embereket. Erre pedig egy tökéletes helyszín a SUHANJ! Fitness, ahová a nyitás utáni második héten ellátogattam, hogy megnézzem, hogyan is működik a gyakorlatban a közös edzőtermi sportolás.

 

Az érettségire készülő Loboda Márk születése óta látássérült. “Azon kívül, hogy űzöm a sportot, más formában is szívesen foglalkoznék vele, gyógy- és sportmasszőrnek szeretnék tanulni. Edző sajnos nem lehetek, de masszőrként tudnék segíteni másoknak. Az egyik barátom ajánlotta, hogy »suhanjak« a SUHANJ! Alapítvánnyal, és kezdjek el sportolni. Nem voltam egy mozgós típus, de tavaly novemberben felvettem a kapcsolatot az alapítvánnyal és csatlakoztam. Egyre több barátom lett, egyre jobban éreztem magam a közösségben, és a mozgás rabjává váltam.”

 

Az edzőterembe a nyitás óta járok, nagyon szeretem, jól érzem itt magam, futok, nyújtok, erősítek és köredzésre is fogok járni. Az alapítvány közege szemléletváltást hozott az életembe, hogy becsüljem meg magam, az egészségem, a testem, és becsüljem meg a körülöttem lévő embereket. Megtanított kapcsolatot teremteni az emberekkel, és ezeket a kapcsolatokat ápolni, önbizalmat adott, megtanultam a látók felé nyitni és velük kapcsolatot teremteni. Ha ő is akarják, akkor velük is megtalálom a közös hangot ugyanúgy, mint a sorstársaimmal.”

 

Borbély-Kontár Marianna a tévében hallott először a SUHANJ! Alapítványról, később azt is megtudta, hogy az alapítvány fitnesztermet nyit fogyatékkal élőknek. “Magam is látássérült vagyok, így tartok 6 éve pilatest és gerinctornát, emiatt úgy gondoltam, hogy lehet itt edzőként keresnivalóm. Megkerestem az alapítványt, nagy szeretettel fogadtak, a nyitás óta pilatest és stretchinget tartok a teremben az érdeklődőknek. Márk – aki egyébként az elmúlt fél évben több mint 20 kilót fogyott – is jár hozzám edzésre, öröm látni, hogy milyen szépen dolgozik és fejlődik. Nekem ez egy nagyon nagy kihívás, de nagyon jó érzés, hogy végre sérültekkel is együtt dolgozhatok, és adhatok nekik egy kis pluszt, és közösen megteremthetünk valamilyen kis csodát.”

 

Földvári Éva (jobbra, kék felsőben) kislányával, Bogival együtt jár az edzésekre. “Bogi értelmi sérült, két évvel ezelőtt csatlakoztunk az alapítványhoz. Először csak őt vittem a szombati margitszigeti közös futóedzésekre, hogy az önkéntesekkel futhasson, később én is kedvet kaptam, azóta én is futok. Rendszeresen járunk a közös edzésekre és a futóversenyekre is, most pedig már a terembe is. Nekünk ez egy életmód lett, a közösség által rengeteg új barátra tettünk szert, sokkal egészségesebben élünk, Bogi is erősödik, fejlődik a mozgás által. Nagyon jól feltalálja magát ebben a közegben, szeretik és értik őt azok az emberek, akik itt vannak.”

 

Jó, hogy a kislányom nem azt érzi, hogy ő fogyatékos, hanem azt kapja, hogy szükség van rá, mert segíteni tud a másfajta fogyatékossággal élőknek, ez nagyon sokat ad neki. Ez az egész közeg, amibe bekerültünk, hihetetlenül inspiráló és erőd ad a mindennapokhoz” – mondja Földvári Éva lányáról, Bogiról (balra).

 

A 7 éves Luca (balra) és a 13 éves Bogi (jobbra) elképesztően jól érzik magukat a teremben, amellett, hogy beállnak a csoportos órákra mozogni, ide-oda szaladgálnak és segítenek az edzésre érkezőknek, illetve Luca anyukájának, Áginak, aki edzéseket tart a SUHANJ! Fitnessben. “Anyának segítek leginkább, vizet viszek neki például, de minden órát kipróbáltam már, amióta ide járok” – meséli Luca (balra). “Imádok ide jönni, nagyon aranyosak velem az emberek. Marianna különórákat tart nekem, mindegyik órát imádom” – mondja Bogi (jobbra).

 

Mikes Judit a nyitás óta a SUHANJ! Fitnessben edz, magával ragadta a kezdeményezés és az edzőterem közvetlen, nyitott légköre. “Azért tetszett meg a terem, mert itt mindenkire egyformán tekintenek, nem nézik ki a kezdőket, nem kigyúrt, rutinos emberek között kell edzeni, mint sok helyen, bárki bármikor jöhet, mindig jókedv van, mindenki segítőkész, és a falra felfestett jelmondatok mind-mind érvényesek.”

 

“A Facebookon láttam a terem hirdetését, hogy a nyitás előtti hétvégén ingyenesen ki lehet próbálni az órákat és a gépeket. Egy kolléganőmmel jöttünk el, másnap pedig megvettem a bérletet, hogy minél többször el tudjak jönni.” Mikes Judit nem a szomszédból jár edzeni, hanem minden nap vonattal utazik Budapestre, hogy a teremben lehessen.

 

Ocelka Róbert szinte a kezdetektől tagja a SUHANJ! Alapítványnak, fut, triatlonozik, kerékpározik, mindezt látássérültként. Körbefutotta már a Balatont, teljesítette a Bécs–Budapest ultramaratont, és az Ironmanként ismert hosszú távú triatlont is – kiváló példa a fogyatékkal élő fiatalok számára.

 

“Jelenleg válogatott kerékpáros vagyok, pályakerékpáros és országúti versenyeken indulok, és a kiegészítő edzéseimet, az erősítést és nyújtást csinálom a teremben. A triatlon most picit háttérbe szorult, guide-gondokkal küzdök (a guide az segítő, aki a látássérült sportolót segíti, kíséri edzésen és versenyeken).”

 

A sérültek versenysportjában a látás- és mozgássérültek is azzal küzdenek, hogy szinte alig van utánpótlás, a fiatalok nem szeretnének mozogni, lusták, vagy épp nincs lehetőségük a sportolásra. Szerencsére vannak kivételek, de a SUHANJ! is sokat tesz azért, hogy a fiatal, fogyatékkal élőket mozgásra csábítsa és segítsen nekik abban, hogy rendszeresen sportolhassanak.” – Ocelka Róbert Varga Ági segítségével nyújt TRX után.

 

A SUHANJ! számomra mindig is érdekes embereket, társaságot, jó hangulatot, befogadó közeget jelent, és mindig érdekes az újonnan csatlakozó emberekkel találkozni, akiket rá lehet venni a mozgásra. Még mindig nagyon kevés sérült ember sportol rendszeresen, pedig akár a válogatott szintig is el lehet jutni, ha valaki komolyan veszi a mozgást és csinálja.”

 

A fitneszterem falain csupa motiváló idézet olvasható, ezekből az épek és a fogyatékkal élők is egyaránt erőt meríthetnek.

 

Pausch Évi szintén látássérült, Márk hívta fel a figyelmét az alapítványra és a fitneszteremre. “Mesélte, hogy úszni és futni jár, mondtam is, hogy úristen, nekem egyik sem a világom, viszont a fitneszteremben végezhető edzések nagyon érdekelnek.”

 

Egy másik helyen kezdtem el edzeni, de amikor megnyílt a terem, Márk szólt, hogy érdemes lenne ide is eljönnöm, mert nagyon jó a csapat, nagyon jó társaság van, és ha eljövök, biztos, hogy itt ragadok. Így lett!” – Pausch Évi TRX-re és stretchingre jár az edzőterembe.

 

Márkkal nagyon rég találkoztunk személyesen, és tudtam, hogy ez csak úgy fog összejönni, ha eljövök edzeni. Az emberek, akikkel eddig találkoztam, nyitottak, jó a hangulat, a terem pedig tényleg úgy lett kialakítva, hogy sérültként otthonosan érezzük itt magunkat” – meséli Pausch Évi.

 

Varga Ági (középen) a SUHANJ! Fitness egyik edzője. “2012-ben egy félmaratonon láttam először az alapítvány csapatát, megtetszett a kezdeményezés, de akkor még nem csatlakoztam.”

 

Idén év elején hallottam, hogy készül a fitneszterem, jelentkeztem, mert úgy éreztem, itt a helyem: a Testnevelési Egyetemen végeztem edzőként, nagyon régóta tartok edzéseket, foglalkozom mozgássérültekkel, látássérültekkel, felnőttekkel és gyerekekkel egyaránt” – meséli Varga Ági.

 

Nagyon vonzott az, hogy a sérült emberekkel egy olyan környezetben dolgozhatom együtt, ami speciálisan nekik lett kialakítva, és segíthetek nekik a mozgásban, ami egyébként nagy kihívás. Funkcionális tréningeket, erő- és állóképességet növelő edzéseket tartok, köredzést, spinninget és TRX-et” – Varga Ági Ocelka Robinak és Pausch Évinek tart épp edzést.

 

Mindig úgy alakítom az edzésprogramokat, hogy a részt vevő sérültek is el tudják végezni a saját képességeiknek és lehetőségeiknek megfelelő gyakorlatokat, és fejlődni tudjanak a mozgásban.”

 

A hangulat jó, az emberek nagyon kedvesek, segítőkészek, befogadók, a sérült emberek pedig mindig úgy jönnek el az edzésekre, hogy vidámak, mosolyognak, pozitívak, nem panaszkodnak, óriási erőt lehet belőlük meríteni, nekem felüdülés köztük lenni!” – állítja Varga Évi.

 

Bereczki Nelli két és fél éve ismerkedett meg a SUHANJ! Alapítvánnyal egy ismerősén keresztül. “Együtt jártunk spinningre, ő ajánlotta, hogy jöhetnék futni a csapattal, és meg is szervezte nekem, hogy részt tudjak venni az edzésen.”

 

A fő fókuszom a futás és a triatlon, de próbálok kiegészítő edzéseket is beiktatni. A SUHANJ!-on keresztül sok embert ismertem meg, ez a legnagyobb ajándék, amit kaptam, így látássérültként szinte bármikor tudok edzeni, mert mindig van valaki, aki el tud jönni velem futni, szinte minden ujjamra jut egy guide” – mondja Bereczki Nelli.

 

A SUHANJ Fitness a belvárosban, a Margitszigethez közel várja a mozogni vágyókat, épeket és sérülteket egyaránt hétköznap 6–22, hétvégén 8–20 óra között, csoportos órákkal és egyéni edzésekkel egyaránt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.