Életmód

Ezzel a japán technikával felülkerekedhetsz a lustaságon

Mindannyiunk életében előfordul, hogy nagy lendülettel elhatározunk valamit, aztán győz a lustaság, és addig halasztjuk a dolgot, amíg semmi nem lesz belőle. A japánoknak van az ilyen esetekre egy egyszerű trükkjük, amit most te is elsajátíthatsz!

A személyiségfejlődésünkhöz és az egészséges mentális állapotunkhoz elengedhetetlen, hogy időről időre új célokat tűzzünk ki magunk elé. Ezt a legtöbben meg is tesszük: nagy lendülettel és energiával határozunk el új hobbikat, megvalósítandó projekteket vagy életmódbeli változtatásokat. Aztán valahogy mégis győz a félelem, az önbizalomhiány vagy még gyakrabban a lustaság – a majd a jövő héten elkezdem-ekből pedig általában semmi sem lesz. 

Ezzel a japán technikával felülkerekedhetsz a lustaságon

A japán emberek tudják erre a problémára a megoldást: ez a Kaizen, ami az egyperces önfejlesztés technikája. Azért nem tudjuk sikerre vinni az új ötleteket, mert megijeszt minket a nagy felelősség és az önmagunkkal szemben támasztott új elvárások. Ám a Kaizen szerint (a szó a kai – változás és a zen – bölcsesség szavak összetétele) elég, ha az új tevékenységre mindössze napi 1 percet áldozunk!

Legyen ez felülés vagy olvasás, ha egy percig végezzük, még a leglustább ember sem érezheti óriási kötelezettségnek! Hiába a rövid időtartam, majd meglátjuk, hogy elégedettséggel és büszkeséggel tölt majd el, hogy megtettük. Ha pedig így van, örömöt is egyre többet lelünk majd benne – így pedig az egy percből 5 perc, az 5 percből hamar 1 óra lesz. 

Forrás: Brightside

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top