Életmód

3 trükk, amivel manapság becsapják az öregeket

Az idős emberek fizikailag és szellemileg is kiszolgáltatottabbak, amit lelketlen gazemberek nagyon gyakran ki is használnak pénzszerzésre. Megmutatjuk, mivel verik át mostanában leggyakrabban az öregeket.

A közönséges besurranó tolvajtól a rafinált csalóig szervezetten és önállóan is ténykedő bűnözök hada lesi az alkalmat, hogy kifosszák öregeket, de sajnos olyanok is akadnak, akik teljesen legálisan verhetik át őket, és törvényesen csalhatják ki belőlük hosszú évek alatt megtakarított pénzüket. A legjobb védekezés ellenük, ha idős rokonainkat képbe hozzuk arról, hogy hogyan “dolgoznak” ezek az emberek, így még azelőtt felismerhetik őket a módszereikről, mielőtt ajtót nyitnának a csalóknak és tolvajoknak.

5 trükk, amivel manapság becsapják az öregeket

1. Unokázás

A közelmúltban rengeteg olyan esetre derült fény, amikor a szélhámosok valamilyen ürüggyel egy közeli rokon “nevében” csaltak ki pénzt idős emberektől. Számtalan trükkös variációja van ennek a módszernek, de az alapséma mindig ugyan az: az áldozatot azzal a mesével keresik meg, hogy egy rokona – általában az unokája – valamilyen nagy bajba került, és most a nagyszülő segítségére – természetesen a pénzére – van azonnal szüksége ahhoz, hogy kikeveredjen belőle. A csalók általában telefonon, késő este hívják fel az áldozatot a rokon nevében, de az is előfordul, hogy egyenesen az áldozat unokájának adják ki magukat eltorzított hangon. Gyakran hivatkoznak valamilyen balesetre, amit az unoka idézett elő vagy ő amit maga szenvedett el, de az sem ritka, hogy azt állítják, az unoka uzsorások fogságába került, és “váltságdíjat” követelnek érte. Jellemző még, hogy fiatal nő hívja fel az áldozatot, és adja elő ezeket a meséket. A módszer “továbbfejlesztett” változata, amikor az utcán szólítják le az áldozattal: kórház után érdeklődnek, és megkérik a gyanútlan, segítőkész öreget, hogy üljön be a kocsijukba és mutassa az utat. Eközben a csalót telefonon felhívják valamilyen szörnyű hírrel – például azzal, hogy a korházban lévő rokona élete egy hajszálon függ, és csak úgy menthető meg, ha azonnal pénzt fizetnek egy komoly műtétért. Ezt a pénz igyekeznek kikönyörögni az áldozatukból, pontosabban kölcsön kérnek, zálogba pedig valamilyen értékesnek látszó, de természetesen értéktelen tárgyat adnak az áldozatnak.

2. Besurranók

Az idősek ellen elkövetett bűncselekmények másik nagy csoportja a lopás, amit úgy követnek el, hogy valamilyen ürüggyel bekéretőznek az áldozat otthonába, kifigyelik, hol tartja az értékeit, és észrevétlenül – de ha kell, akkor akár erőszakkal is – elveszik tőle. A tolvaj a legváltozatosabb meséket találhatja ki ilyenkor, amik közül ezek a leggyakoribbak manapság:

1 – “Megtaláltam a néni pénzét!”
A csaló kifigyel egy idős embert, aki pénzt vesz ki egy bank automatából majd hazáig követi. Ezután bekopog hozzá azzal, hogy jó híre van: megtalálta a néni/bácsi pénzét, ami az utcán kiesett a tárcájából. Amikor öreg ellenőrzi a pénzét, a csaló elveszi tőle.

2 – “Gyógyszert küldtek a bácsinak!”
Azzal az ürüggyel is sok idős ember lakásába jutottak már be, hogy gyógyszert küldtek neki a patikából, esetleg pénzt is, amit az áldozat az előbb felejtett ott a gyógyszertárban.

3 – “Megjött a gázszerelő!”
Klasszikusnak számító módszer, hogy valamilyen közművállalat szerelőjének vagy más munkatársának adják ki magukat a tolvajok és valamilyen ürüggyel azonnal pénzt akarnak elkérni az idős lakástulajdonostól. Mindig váratlanul, előzetes értesítés nélkül érkeznek és sokszor még a ruházatuk is nagyon hasonlít a valódi szerelőkére, és mindenáron be szeretnének jutni a lakásba, hogy ott valamit ellenőrizzenek. Természetesen igazolni nem tudják magukat, de néha előfordul, hogy felvillantanak valamilyen fényképes igazolványt. Ezt a dokumentumot alaposan ellenőrizni kell, és csak azután szabad beengedni az illetőt, ha a papírjai hitelesen bizonyítják, hogy valóban az, akinek állítja magát.

5 trükk, amivel manapság becsapják az öregeket

3. Legális kifosztás termékbemutatókkal

Másik kategóriában, de végső soron ugyanúgy a könnyen megtéveszthető és befolyásolható idősek pénzére hajtanak azok a rosszhiszemű vállalkozások, akik különféle haszontalan termékeket próbálnak rásózni drága pénzért az öregekre. Ezek a termékek gyakran valamilyen egészségügyi panaszra “nyújtanak” csodálatos megoldást: mondjuk mágneses hókuszpókusszal működő biorezonanciás ágybetétet kínálnak a kedves vevőnek csontritkulás és memóriazavarok ellen több százezer forintért, nagyon kedvező hitelkonstrukcióval… Se szeri se száma az ilyen átveréseknek (hiszen ezek a berendezések és szolgáltatások természetesen fabatkát sem érnek), és a legnagyobb baj az, hogy teljesen legálisak. A törvényességük ne tévesszen meg azonban senkit: könnyű felismerni az ilyen “sárkányfű árusokat” arról, hogy zártkörű termékbemutatókon elsősorban idősebb célközönséget próbálnak elkápráztatni a termékükkel, amik rendszerint igencsak drága, és éppen ezért nagyon hitelesnek tűnik. Gyakran ajánlanak fel ezek a kóklerek ingyenes állapotfelmérést, ami során kiderítik, hogy valami nagy baj van a kiszemelt kuncsaft körül, majd kipróbálásra odaadják a terméküket, mondván, győződjön meg az ügyfél személyesen is a jótékony hatásairól. Néhány használat után új állapotfelmérést végeznek, és –láss csodát! – látványosan jobbak lettek az eredmények. A séma a legtöbbször ez, a különbség csak a felkínált termékben van. Tartsuk távol ezeket a sarlatánokat idős rokonainktól, és hívjuk fel rá a figyelmüket, hogy szép ígéretekkel legálisan is becsaphatják őket.

 

Olvasson még idősekről és nyugdíj témában az NLC-n

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top