Életmód

5 dolog, amit az idősek leginkább megbántak – de titkolják előtted

Nehéz idős korban szembenézni azzal, ha valamit rosszul tett az ember az élete során, és talán még nehezebb azokkal a dolgokkal, amiket nem tett meg. Nem is szívesen beszélnek erről az öregek, de ha mégis szóba hoznák, figyelj rájuk oda jól, és okulj belőle – neked talán sikerül elkerülnöd, hogy ezek miatt kelljen idős fejjel bánkódnod.

1. Túl sokat adtam arra, hogy mit gondolnak rólam mások

Ha jobban belegondolsz, a cselekedeteid jó részét valószínűleg neked is az irányítja, hogy vajon mit szólnak hozzá majd más emberek. Ezt a szempontot sem szabad teljesen mellőzni, hiszen emberek közösségében élünk és muszáj bizonyos íratlan szabályokat is követni, de aki csakis ezeknek veti magát alá, az biztosan elégedetlen és boldogtalan ember lesz. Időnként jó, ha teljesen megfeledkezel a világ véleményéről, és csakis a belső hangot és az ösztöneid követed!

2. Bennragadtam egy rossz kapcsolatban

Egy egész életet meg tud mérgezni, ha hagyománytiszteletből vagy gyávaságból egy rossz párkapcsolatban tengeted az életed. Nagyszüleink korában a válás, az egyik kapcsolatból a másikba történő “ugrálás” nem volt divat és kifejezetten rosszallóan néztek arra, aki nem tartott ki a házastársa mellett. De attól még, hogy végigélték egy párként az életüket, egyáltalán nem biztos, hogy boldogok is voltak – de erről nem szívesen beszélnek ők maguk sem. Jó, ha ilyen kérdésben kikéred a tanácsaikat, hogy elkerüld a rossz házasságot és a romboló párkapcsolatot, ha pedig mégis belekerültél, legyen elég erőd kilépni, mert mindkettőtöknek ez válik javára.

3. Túl sokat dolgoztam

Nagy erény, ha valaki dolgos és szorgalmas, de öreg korára a legtöbb “élmunkás” bizony nagyon megbánja, hogy az élete legtöbb részét a hivatásával töltötte. Nincs az a munkával megszerezhető elismerés és pénz, amit olyan maradandó érték lenne, mint az idő, amit a szeretteik körében tölthet az ember, és nem okos dolog az életnek ezt a nagy ajándékát a karrier oltárán feláldozni. Inkább élj szolidabban, de mindig jusson időd a családodra – hidd el, ez hoz majd megelégedettséget neked idős korodban.

5 dolog, amit az idősek leginkább megbántak – de titkolják előtted

4. Nem voltam elég bátor, hogy fiatalon őrültségeket csináljak

Aki a “mai fiatalokat” kárhoztatja, legtöbbször azért teszi, mert keserű a szíve és irigy mások ifjúságára. Irigy, mert nem volt elég bátor, hogy igazán szertelen, őrölt és vad legyen fiatalon, mikor még ehhez az ereje és lehetősége is meg lett volna. Ha megdorgálnak is érte, te akkor is bátran “bolondulj meg” néha, és tedd meg a legképtelenebb dolgokat is, amikre vágysz – persze azért a ne mások rovására!

5. Nem gondoltam időben az idős éveimre

Az idős kor sokak számára sajnos egyet jelent a nélkülözéssel, a szerényebb életvitellel. Erről nem mindenki tehet, de sokan vannak, akik egészen egyszerűen elmulasztották, hogy fiatalon arra is gondoljanak, hogy bebiztosítsák nyugdíjas éveiket anyagi szempontból is. Ez különösen fenyegeti a mai ifjúságot, akiknek könnyen lehet, hogy már nem is lesz állami nyugdíja. Érdemes egy kicsit eltöprengened ezen a kérdésen, és ha hallgatsz az idősek okos tanácsára, akkor már most, fiatalon elkezdesz félretenni öreg korodra.

Olvasson még idősekről és nyugdíj témában az NLC-n

 

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top