Életmód

Erre költesz, ha megöregszel – mire futja a nyugdíjból?

A nyugdíjba lépés napja a legtöbb magyar ember életében nemcsak azért éles választóvonal, mert ettől kezdve már nem kell munkába járni, hanem azért is, mert a megszokotthoz képest jóval kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk. Akinek nem volt kiemelkedően jól fizető állása, vagy nem tett félre aktív élei alatt nyugdíj-előtakarékosságra, az idős korára sajnos csak a legszükségesebb kiadásokat tudja majd fedezni az állami nyugdíjból, és gyakorlatilag le kell mondania a kultúráról, a nyaralásról és más, luxusnak számító dolgokról, ellenben egyre több pénzt kell majd gyógyszerekre fizetnie. Jó, ha idejében felkészülünk rá, hogy így változnak meg a kiadásaink az évek múlásával.

Rezsi, élelmiszer, otthonszépítés, pihenés, kultúra és egészség – ezek a legfőbb közös kiadási tételei a nyugdíjasoknak Európa-szerte egy tavalyi felmérés szerint, amely magyar vonatkozásban egy egészen döbbenetes tényt is kimutatott: a nyugdíjból élő magyar lakosság arányaiban kétszer annyit költ gyógyszerekre (a nyugdíjuk 8,6%-át), mint az uniós átlag. Vagyis idős korunkra ahelyett, hogy a pihenésnek és kedvteléseinknek szentelnénk magukat, azzal leszünk elfoglalva, hogy megromlott egészségüket kúrálgassuk, és azt számoljuk, hogyan tudjuk kigazdálkodni kevéske nyugdíjunkból az étel, a rezsi és a gyógyszerek árát.

Erre költesz, ha megöregszel – mire futja a nyugdíjból?

Nyaralás havi 1400-ból

A felmérés szerint persze jut valamennyi kultúra és pihenésre is – egészen pontosan a gyógyszerköltségek fele, vagyis havonta 5164 forint egy átlagos nyugdíj esetében –, ami arányaiban nagyjából megfelel az uniós átlagnak, de összegszerűen már csak töredéke annak, mint amennyit egy német vagy osztrák nyugdíjas ilyen célokra költhet. Utazásra és vendéglőben elköltött vacsorákra mindössze havi 1400 forintot tud egy magyar nyugdíjas fordítani, autóra pedig a legtöbben már semmit nem költenek, mert ennek fenntartására nem futja az állami nyugdíjból. Vagyis aktív éveink után kényszerűségből jelentősen megváltoznak költekezési szokásaink, és társasági élet, szórakozás, kultúra és utazás helyett elsősorban romló egészségi állapotunk fenntartását finanszírozzuk majd a rezsi és élelmiszerek mellett.

Előtakarékosság nélkül nem fog menni

Önmagában sem éppen örvendetes dolog, hogy várhatóan megnőnek az egészségügyi kiadásaink a nyugdíjba vonulás után (65 év felett a magyar lakosság zöme jól prognosztizálhatóan valamilyen tartós kezelésre szoruló betegség jelentkezik a korábbi stresszes és egészségtelen életmód következményeként), de az már végképp elkeserítő, hogy olyan alacsony lesz a legtöbb ember állami nyugdíja, hogy az emelkedő gyógyszerköltségei kiszorítanak minden más, nem feltétlenül szükséges kiadást a havi büdzséből. Ez azt jelenti, hogy ha szeretnénk idős korunkban néha kiruccanni moziba, megvennénk néha egy-egy jó könyvet, kipróbálnánk egy éttermet, ne adj’ isten elutaznánk egy hétre Zalakarosra vagy a tengerhez, akkor erre már 30-as éveink elejétől el kell kezdenünk spórolni, és el kell töprengenünk azon, a kínálkozó nyugdíj-előtakarékossági lehetőségek közül melyiket válasszuk.

Olvasson még idősekről és nyugdíj témában az NLC-n

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top