Életmód

“Szőrösödünk, ezért borotválkoznunk kell, mert a szőr ciki”

Van, ahol annyira zavarba jönnek a kamaszlányok, ha a szexualitás, vagy a saját testük kerül szóba, hogy inkább nem kérdeznek semmit. Beültünk egy általános iskolai testtudatórára.
Hoppál Bori testtudatoktató többek között azért járja az általános iskolák felső tagozatait, hogy elérje, a lányok elfogadják önmagukat, és ezzel együtt szeressék a saját testüket.
 

A Teleki Blanka Általános Iskola egyik tantermének leghátsó padjában ülök, úgy harminc 13-14 éves kamaszlány, valamint Hoppál Bori testtudatoktató társaságában, aki azért jött, hogy a Manna Suli keretein belül tegyen rendet a buksikban a kislányból nővé válás és a természetes szépség témakörében.

Amikor az előadás elején felteszi a kérdést, mi történik serdülőkorban a testünkkel, egy szőke kislány bekiabálja: “megnő a cicink” – mire harsány nevetés fut végig a termen.

“Szőrösödünk, ezért borotválkoznunk kell, mert a szőr ciki” – teszi hozzá egy másik, amivel újabb kacajt fakaszt.

“Tudjátok, mik azok a hormonok?” – kérdezi Bori. “Hát azok, amik túltengenek bennünk!” – vágja rá egy cserfes kétcopfos, és az előadó már alig tudja túlkiabálni a csajokat. Hoppál Bori szerint több családban a mai napig tabu a nemi fejlődésről, a serdülőkor külső változásairól, hovatovább a szexualitásról beszélni, emellett a szülők túlterheltek, és sokszor lehetőségük sincs arra, hogy mély értekezéseket folytassanak a lányaikkal ezekről a dolgokról. Talán ez az oka, hogy amikor Bori előadóként az országot járja, gyakran azzal szembesül, hogy óriási zavar van a tini lányok fejében a téma kapcsán.

“Amikor azt kérdezik tőlem, mennyit tudnak a testükben zajló változásokról a kamaszlányok országszerte, mindig bajban vagyok, mert ez hihetetlenül eltérő – meséli Hoppál Bori. – Voltam olyan helyen, vidéken, ahol a téma egészen megbénította őket, az előadásom alatt egyetlen kérdés sem érkezett tőlük. Persze számít, hogy vannak-e benn tanárok, vagy nincsenek, és az is, hogy otthon mennyire számít tabunak ilyesmiről beszélgetni.”

Hoppál Bori (Fotó: Manna Natúr Kozmetikum)
Hoppál Bori (Fotó: Manna Natúr Kozmetikum)

“Összegezve úgy látom, ezekre az előadásokra nagy szükség van, mert ugyan a televízióból, a világhálóról eljutnak a gyerekekhez információk akkor is, ha a szülők nem világosítják fel őket,

de hatalmas a katyvasz a fejükben, és igen vad dolgok állnak össze bennük.”

Bori az előadások során nemcsak arra fektet hangsúlyt, hogy elmagyarázza a lányoknak, mitől nő meg a mellük, miért lesznek pattanásaik, mi történik a testükben, amikor menstruálni kezdenek, hanem a lelkükkel is foglalkozik, ezen belül pedig az önelfogadás kérdésével is. A címlapok ontják a babaszépségűre retusált sztárok és modellek képeit, és a mai világ tökéletességmániája nem tesz jót a kiskamaszok lelkének (sem).

“Ezt a jelenséget eltüntetni a fiatal lányok szeme elől nyilván nem lehet, de azt tanácsolom a szülőknek, dicsérjék a gyerekük külsejét, amikor csak tudják, akkor is, ha az lepereg róluk. Mondják el nekik, hogy a belső értékek is nagyon fontosak, azokat is ápolni kell, és nem csak azon múlik a szépségünk, ki vagyunk-e sminkelve épp, vagy van-e rajtunk szőr.”

“Fontos, hogy megtanítsuk nekik, szeressék a testüket, akárhogy is nézzenek ki, hiszen rengeteg dolgot köszönhetnek neki az életben. Az evést, az ivást, a mozgást, a rengeteg élményt és később többek között a szerelmeskedést is, ami az egyik legjobb dolog a világon” – foglalja össze Hoppál Bori, aki korábban egy könyvet is írt a kamaszlányoknak, Az én testem címmel, melynek hátuljában egy levelet rejtett el a szülőknek.

“A levél arról szól, hogy amikor egy kislány elkezd menstruálni, és ezzel együtt belép a nőiségbe, találjunk ki valami felnőttes programot, amivel megünnepeljük őt. Fontos, hogy ezt a változást pozitívan élje meg” – mondja Bori, majd hozzáteszi, tapasztalatai szerint igen mérgező jelenség az iskolai csúfolódás is, amely könnyen tönkreteheti az érzékeny kamaszlelkeket.

Manapság aránytalanul nagy a hangsúly a külsőségeken, így könnyen célponttá válhatnak a gyerekek – vélekedik. “A kamaszoknak nagyon fontos, hogy mit gondolnak róluk a társaik, és jellemzően különböző trükkökkel érik el, hogy népszerűek legyenek. Például, ha én csúfolódom, és ehhez klikket szervezek magam köré, nyilván nem engem pécéznek majd ki a többiek. Szuper lenne, ha nem lenne szükség ilyen trükkökre, és akár külsőségekről, akár lelki kérdésekről van szó, olyan összetartó, összekacsintó lánytársaságok alakulnának ki, akik nem ellenségei, hanem cinkostársai egymásnak. 

 Olvass még a szexualitásról az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top