A superfoodon csüngő, egészségtudatos világ avokádófogyasztásának növekedésével a mexikói erdők borzasztó léptékű pusztulása folytatódik. A mexikói Michoacan állam a világ avokádóexportjának 80%-át termeli ki, ami azt jelenti, hogy az ottani erdők durván 40%-át kiirtották az avokádóültetvények kedvéért.
A legális ültetvények mellett rengeteg az illegális föld, ahol még több erdős részt tarolnak le a népszerű gyümölcs kedvéért. A kutatók szerint 2000 és 2010 között 690 hektárral nőtt az avokádó termesztésére használt földterület.
Az erdők pusztulásával párhuzamosan szintén problémát jelent, hogy az avokádó termesztéséhez rengeteg víz kell, ami a környék növényzetétől vonja el a nedvességet, arról nem is beszélve, hogy a termőföldek közelében élők között egyre több betegség terjed az avokádóhoz használatos kemikáliák miatt.
Amíg a kereslet határozza meg a kínálatot, az őrült avokádótermesztés nem áll meg – fogyasztóként annyit tehetünk, (azon túl, hogy visszaveszünk a mindennapos avokádófogyasztásból), hogy igyekszünk ellenőrizni, olyan területről érkezett-e az avokádó, ahol nem okoz környezeti károkat.