Életmód

Ez történik az arcoddal 20, 30 és 40 éves korodban

Előttem a pénztárnál egy csapat talán koreai nő próbálta elpakolni a töménytelen mennyiségű egyforma arckrémet, amit épp most vettek. Azonnal megnéztem, hogy mit vettek, mert hiába voltak talán ötvenes nők, az arcukon nem volt ránc, és még csak plasztikázottnak sem tűntek.

Szóval egyből éreztem, hogy végre kileshetem az ázsiai nők fiatalságának titkát, ami egyébként egy alig ezerforintos magyar arckrém volt. Kicsit csalódott is voltam, mert gondolom, nem azért utaztak ide Dél-Koreából, hogy magyar arckrémet vegyenek, aztán lehet, hogy meglepődtem volna, ha megkérdezem őket.

A lényeg, hogy csodálattal nézem azokat a 40 feletti nőket, akiknek csodás az arcbőre, mint például a jógatanárom, aki már elmúlt ötven, de így 37 évesen simán cserélnék vele arcot meg testet. Pattanásos tinédzserkoromban is folyton irigyeltem a tökéletes bőrű osztálytársaimat. Most meg valahogy azt hiszem, hogy rám vonatkoznak az öregedés általános szabályai, és nem lehetek ráncos idős néni.

Balra egy 35 éves arc, jobbra ugyanaz 45 évesen
Balra egy 35 éves arc, jobbra ugyanaz 45 évesen

A húszas évek

Ó, ekkor még kollagénben fürdik az arcod, később majd nem győzöd megvenni. Ekkor még szép rugalmas az arcod, és csak úgy ragyog a bőröd. Természetesen vannak, akik a 20-as éveikben is pattanásokkal és aknékkal küzdenek. Azért különösen fontos az arcbőrödnek ez a kor, mert ebben az évtized határozza meg, hogy később milyen károsodásokkal kell szembenézned. Mindig használj fényvédőt, és a reggeli rutinodba iktass be valami jó antioxidáns szérumot.

Ennyi zsír van az arcodban 35 és 45 évesen.
Ennyi zsír van az arcodban 35 és 45 évesen.

A harmincas évek

Egyenetlen lesz a bőrfelszín, és sajnos elindul a foltosodás, jönnek és mélyülnek a ráncok is. És ebben az évtizedben kezd meglátszani a korábban folytatott életmód az arcodon. Barna foltok jelentkezhetnek a homlokodon és az arcodon – ezek a májfoltok, általában a napozástól, de terhesen is előjöhetnek, vagy fogamzásgátló is okozhatja őket. Ilyenkor érdemes hámlasztó arctisztítót használni és éjszakai regeneráló krémet.

 A negyvenes évek

 Sajnos egyre szárazabb a bőröd, elveszti a rugalmasságát, és egyre több lesz a ráncod. Ilyenkor nagyon fontos, hogy használj valami brutál hidratálókrémet. Ebben a korban kezd fogyni az arcodból a zsír, ami nem annyira jó, mint amennyire hangzik. Főleg a száj és az állkapocs körül, de a fenti képen jól látszik a változás. A bőröd lógni kezd, hiszen a zsír már nem tartja tovább. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top