Életmód

Ismered ezeket a fura karácsonyi szokásokat?

A karácsonynak világszerte megvannak a hagyományai, bizonyos országokban azonban egészen furcsa vagy vicces szokásokkal ünneplik a szentestét vagy a karácsonyi időszakot. Melyik a kedvenced?

Kezdjük Indiával, ahol ugyan csak a lakosság 2,3 százaléka keresztény, ez mégis nagyjából 25 millió embert jelent, szóval a karácsony ünneplésének is komoly tábora van az ázsiai országban. Mivel arrafelé a fenyőfát nem ismerik, ezért általában banán-, vagy mangófákat díszítenek fel, és ezek alá kerülnek az ajándékok is. Az utcákon álló banánfákat is feldíszítik, sőt azok leveleivel dekorálják otthonaikat az indiai karácsonyozók.

Így néz ki egy hagyományos indiai karácsonyfa (Fotó: Tumblr)
Így néz ki egy hagyományos indiai karácsonyfa (Fotó: Tumblr)

Tőlünk nem is annyira távol, Csehországban egy érdekes szokás hódít karácsony napján a szinglik között. Ha valaki nem akarja magányosan ünnepelni a jövő évi karácsonyt, a következőt csinálja: karácsony napján az ajtónak háttal állva, válla felett hátrafelé eldobja a cipőjét. Ha a cipő orra az ajtó felé mutat, ez azt jelenti, hogy hamarosan esküvőre kerül sor. Igaz, arról nem szól a fáma, hogy a a dobás után mennyit kell várni a találkozásra a nagy Ővel.

A finnek elhunyt szeretteikről emlékeznek meg karácsonykor, náluk ilyenkor kivonul a család a temetőbe, és gyertyát gyújtanak azok emlékére, akik már nem lehetnek velük. Még azok is ellátogatnak ilyenkor a temetőkbe, akiknek a rokonai máshol nyugszanak, és meggyújtják ilyenkor a tisztelet gyertyáit. Ez a szokás a nálunk november elsején szokásos temetőlátogatásokra hajaz, azzal a különbséggel, hogy a család tagjai ilyenkor ételt hagynak éjszakára az asztalokon, ágyuk helyett pedig a földön alszanak, hogy a holtak szellemeinek kényelmes körülményeket teremtsenek, ha karácsonykor “hazalátogatnának”.

Ennél lényegesen vidámabb hagyományt tartanak Venezuelában: karácsony előestéjén (vagyis a nálunk szentesteként ünnepelt 24-én) a gyerekek nagylábujjára egy hosszú spárgát kötnek, aminek a másik végét kilógatják a hálószobájuk ablakán. Erre azért van szükség, mert az is hagyomány, hogy a másnap kora reggeli karácsonyi misére sokan görkorcsolyával mennek. Ilyenkor lezárják az utakat az autók elől, reggel nyolcig, a templomba görkorizó hívők pedig, ha ablakon kilógó spárgát látnak, picit meghúzkodják, hogy a hétalvók is felkeljenek karácsony reggelén.

Caracasban így járnak a karácsonyi misére (Fotó: Tumblr)
Caracasban így járnak a karácsonyi misére (Fotó: Tumblr)

Svédországban 1966-ban állítottak fel először egy hatalmas, szalmából készült kecskét Gavle város főterén. Karácsony éjszakáján a kecske azonban kigyulladt, és leégett. A városlakók azóta minden évben megépítik a kecskét, valakik pedig minden évben megpróbálják felgyújtani. 2011-ig a kecske 25 alkalommal vált a lángok martalékává. A különös hagyomány annyira izgatja a közérdeklődést, hogy 1988 óta a fogadóirodákban már téteket is lehet tenni rá, hogy az építmény túléli-e a karácsonyi időszakot.

Ukrajnában sok helyen pókhálókkal és műanyag pókokkal díszítik a karácsonyfákat. A halloweent idéző hagyomány egy népmeséből ered, amelynek főszereplője egy szegény asszony, akinek nem volt pénze díszes karácsonyfát állítani. Karácsony reggelén felébredve azonban azt tapasztalta, hogy a fenyőfáját pókok szőtték be, a pókhálók pedig a felkelő nap első sugaraitól arannyá és ezüstté változtak, így soha többé nem kellett nélkülöznie. Ezért a karácsonyfán látott pókháló azóta is a jó szerencse jelképe arrafelé.

Karácsonyfán szerencsét hoz - Ukrajnában (Fotó: Tumblr)
Karácsonyfán szerencsét hoz – Ukrajnában (Fotó: Tumblr)

A Fülöp-szigeteken a lakosság 80 százaléka keresztény, ezért a karácsony megünneplésének komoly hagyományai vannak, sőt az ünnepségek egészen januárig tartanak. Érdekesség, hogy a Fülöp-szigeteki gyerekeknek nem a Jézuska, hanem a háromkirályok hozzák az ajándékokat, amelyeket nem a fa alá tesznek, hanem az ablakpárkányra helyezett, előzőleg gondosan kitisztított cipőkbe. Ismerős?

A végére maradt egy érdekesség, amely ugyan nem karácsonyi hagyomány, de nagyon kedves dolog: ha valaki a Mikulásnak szeretne levelet írni, tudni kell hozzá a pontos irányítószámot. Igen ám, de mi lehet ez? A megoldás: H0H 0H0, egy létező kanadai irányítószám. Bár a legtöbb ide küldött levél pontos cím hiányában a postán marad, az elmúlt 30 évben a kanadai posta önkéntesei (több ezren vannak) válaszolnak a levelet küldő gyerekeknek, akiknek saját nyelvükön, sőt akár Braille-írással kívánnak kellemes ünnepeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top