Életmód

10 házi módszer megfázás ellen

Összeszedtük 10 házi módszert, segítenek minél előbb túllendülni a megfázáson, de azért ne csak ezekre támaszkodj, és menj el a háziorvosodhoz, ha pár nap után sem múlnak el a tünetek!

Megfázni nem túl vidám dolog. Ezernyi papírzsepi amerre járunk, piros orr, levegő nélküli lét. Ha már egyszer megvan a baj, akkor segítünk, hogy minél előbb kilábalj belőle. Összeállítottunk egy top 10 listát olyan házi módszerekből, amik segíthetnek a megfázás elleni harcban.

1. Támadj gyömbérrel

A téli, hideg időszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Hogy tudod elkészíteni? Egy darabka friss gyömbért tegyél forrásban levő vízbe, majd hagyd ázni öt percig. Szűrd le, és ízesítsd mézzel, citrommal. Kortyolgasd egész nap, jót fog tenni!

2. Vöröshagyma az ász!

A vöröshagyma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti, úgyhogy mindenképp érdemes kipróbálni: a kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy grapefruitlével érdemes felhörpinteni, mert így kevésbé érződik a hagyma intenzív íze.

10 házi módszer megfázás ellen

3. Jolly joker: húsleves

A húsleves csodákra képes. Főleg a mama húslevese, az az igazi. A forró leves segít kiizzadni a betegséget, ahogy átmelegíti a tested. 

4. Citromlé mézzel, a titkos csodafegyver

A citrom C-vitamin-tartalma és a méz antibakteriális hatása együtt bombatámadás a baciknak! Facsarj ki egy fél citromot, és keverd el 2-3 teáskanál mézzel. Ne habozz, csak idd meg, jobb, mint a hatodik antibiotikumkúra!

5. Ha még nem mélyültél nagyon bele

Ha még csak érzed, hogy kerülget a megfázás, sokat segíthet egy kakukkfüves fürdő lefekvés előtt. Készítsd el: 80 gramm kakukkfüvet forrázz le egy liter vízzel. Hagyd állni 20 percig, majd fürdéskor keverd a 35-37 fokos fürdővízbe!

TIPP: Ha meg vagy fázva, akkor kevesebb zsíros ételt, húst és tejterméket, viszont több zöldséget és gyümölcsöt egyél!

6. A bomba módszer: fekete retek

Nagyon hatásos a fekete retek, nemcsak megfázásra, hanem köhögésre, rekedtségre is szuper gyógyír. Vágd le a retek tetejét, majd egy kiskanállal kapard ki a belsejét, ebbe az üregbe aztán kanalazz 2-3 evőkanál mézet. Hagyd egy éjszakán át állni, és reggel már fogyaszthatod is!

7. Hársfavirággal a megfázás ellen

Rengeteg gyógynövény-teakeveréket lehet kapni megfázás ellen, de az egyik bomba szer a hársfavirágtea. Két teáskanálnyi szárított hársfavirágot forrázz le 2 dl vízzel, majd 10 perc elteltével szűrd le, és már szürcsölheted is.

8. Gargarizálj sós vízzel

Fájó torokra a legjobb, ha egy kanál tengeri sót feloldasz 1 deciliter meleg vízben, gargarizálj vele addig, amíg nem ürül ki a poharad. A só fertőtleníti a torkod, hamar jobban leszel a gargarizálásnak köszönhetően.

10 házi módszer megfázás ellen

9. Inhalálj!

Jól bevált házi praktika a kamillás gőzölés. Három evőkanál száraz kamillavirágot tegyél egy edénybe, forrázd le, a fejedre tegyél egy törülközőt, és így hajolj a főzet főlé. Legalább 10 percig inhalálj, a meleg és a gőz segít megakadályozni az arc- és homloküreggyulladást.

10. Nálam a tuti befutó: fokhagyma

A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Tegyél két gerezd fokhagymát két teáskanál mézbe, ezután nincs is más dolgod, csak megenni! Ismételd meg ezt legalább egy hétig. Igaz, nem lesz a legkellemesebb a leheleted, de tuti módszer!

10 házi módszer megfázás ellen

TIPP: Ha jól megizzasztottad magad este, akkor érdemes reggel alaposan lefürödni. A kórokozók a bőrön keresztül is távoznak!

Olvass tovább megfázás és influenza témában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top