Életmód

Ezért ne vidd magaddal az ágyba az elektronikus kütyüket!

Nem, még az e-könyv-olvasót se!

Az okostelefonok, táblagépek, számítógépek által kibocsátott kék fény összezavarja a szervezet belső óráját, így aki ezeket az eszközöket még az ágyba is magával viszi, számíthat rá, hogy kevesebbet fog aludni – figyelmeztetnek a Harvard és a Penn Állami Egyetem kutatói.

Minden élőlény rendelkezik egy belső mechanizmussal, úgynevezett cirkadián ritmussal, mely összehangolja a test működését a napszakok váltakozásával. Ezt a ritmust az érzékek szabályozzák, és közülük a legfontosabb a szem, amely érzékeli a világost és a sötétet. Azok szervezetében, akik elalvás előtt még az ágyban számítógépeznek, a telefonjukat nyomkodják, vagy akár csak e-könyv-olvasót használnak, kevesebb álmosságot kiváltó melatonin hormon termelődik, így nehezebben alszanak el.

A tudósok azt javasolják, hogy az elektronikus kütyüket tartsuk távol az ágyunktól, és ha elalvás előtt olvasnánk, akkor se e-könyvet, hanem inkább hagyományos, nyomtatott könyvet vigyünk magunkkal az ágyba.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top