Életmód

Elrendelték az országos tűzgyújtási tilalmat

Az ország teljes területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli területekre vonatkozik a tiltás.

Országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Földművelésügyi Minisztérium. A határozat szerint az általános tilalmat azonnali hatállyal, átmeneti időre rendelték el az ország teljes területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli területekre. Ezeken a területeken mostantól – a kijelölt tűzrakó helyeken is! –, valamint a közút- és vasút menti fásításokban tilos a tűzgyújtás, beleértve a parlag- és gazégetést is.

    
Külön felhívják a figyelmet az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területen dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy égő cigarettát és dohányterméket ne dobjanak el. 
    
A határozat indoklásában azt írták: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján az elmúlt időszakban megnövekedett a szabadtéri tűzesetek száma. Az erősödő nappali felmelegedés, a szeles és csapadékmentes napok után a növényzet és az erdei avar több helyen kiszáradt, gyúlékony állapota került, különösen a parlag- és legelőterületekkel határos erdőkben. A változékony időjárás miatt az ország további területein várható még fokozott tűzveszély kialakulása.
    
A rendkívül gyúlékony száraz növényzet és erdei avar az erdőkben, fásításokban vagy mezőgazdasági területeken közvetlen életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető tűzeseteket okozhat – emelte ki az FM.
    
Aki a tűzvédelmi rendelkezéséket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. A tilalom feloldásáról a tűzveszély elmúltával intézkednek – olvasható a határozatban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top