Otthon

Gazégetés a kertben – vigyázz, súlyos bírságra számíthatsz!

Súlyos bírságra számíthatnak a kertes házak tulajdonosai, ha megszegik a hulladékok égetésére vonatkozó rendeletet.

Március 5-től érvényes az új országos tűzvédelmi szabályzat, ami fontos előírásokat tartalmaz a kertes házak és telkek tulajdonosaira is. Az egyik legjelentősebb változás, hogy – az élet- és értékvédelem jegyében – a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos – írja a Pénzcentrum. Hulladékot égetni kizárólag az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehet.

  • Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakóhelyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.
  • Az égetés csak a meghatározott időpontban (pl. minden pénteken 15 órától 20 óráig) történhet, amennyiben az időjárási viszonyok azt lehetővé teszik.
  • Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális vagy ipari eredetű hulladékot (PVC, veszélyes hulladék).
  • A szabadban a tüzet vagy az üzemeltetett tüzelőberendezést nem szabad őrizetlenül hagyni, veszély esetén, vagy ha arra már nincs szükség, a tüzet el kell oltani.
  • A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén a tűz terjedésének megakadályozására alkalmas eszközöket is tárolni kell.
  • A hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól egyetlen rendelet sem adhat felmentést.

Aki nem tartja be a szabályokat, súlyos pénzbírságra számíthat. A bírság 100 ezer forinttól akár a többmilliós összegig is rúghat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top