Életmód

Testközelből ismerkedhetett a farkasokkal öt látássérült fiatal

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola barátai azért vállalkoztak a nem mindennapi kalandra, hogy a farkasokon keresztül jobban megértsék vakvezető kutyáikat.

“A farkast sosem szabad összekeverni a kutyával. A kutya alatta van a táplálékláncban, számára zsákmányt jelent” – mondta Szilágyi István gondozó, mielőtt a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola öt látássérült fiatalja a farkasok közé merészkedett volna. A nem mindennapi kalandban, melynek célja az volt, hogy a vakvezető kutyások jobban megérthessék segítőiket, az iskola partnere a Veresegyházi Medveotthon volt: ők biztosították a lehetőséget arra, hogy a fiatalok megismerkedhessenek a kutyáik őseivel.

Kép forrása: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola
Kép forrása: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Az öt vállalkozó kedvű, látássérült fiatal Lobo és Mira kifutójába léphetett be: a két farkast Dömötör Dóra és Szilágyi István kölyökkora óta neveli. A vakvezető kutyák egy darabon elkísérhették gazdáikat, de a kifutóba már mindannyian a négylábú segítő nélkül léptek be. “A farkas nem függ az embertől, nem is nagyon lehet képezni, ezért mindenképpen óvatosnak kell lenni velük, és be kell tartani a szabályokat: a zsebekben nem lehet étel, még papír zsebkendő sem, és nyitott tenyérrel kell belépni hozzájuk.”

Az ismerkedés után a résztvevők elmondták, az elején volt bennük némi félsz, de rövid idő után mindannyiuknak sikerült feloldódnia. Sápi Dóra például arról mesélt, hogy az ismerkedés végén Lobo annyira szimpatikusnak találta, hogy még puszikat is osztogatott az arcára, sőt kétszer a vállára is felmancsolt.

Testközelből ismerkedhetett a farkasokkal öt látássérült fiatal

Más energiák működnek bent, ha bemész a farkasokhoz. Aztán ez az energia lecsapódik” – mondja Szilágyi István, aki elárulta, még a legmorózusabb ember is fantasztikus élményként éli meg a találkozást. A Medveotthonban egyébként ez volt az első alkalom, hogy látássérült fiatalokat vittek be a farkasok kifutójába.

Testközelből ismerkedhetett a farkasokkal öt látássérült fiatal

Olvass még többet a vakvezető kutyákról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top