Életmód

Új eurós bankjegy kerül forgalomba

Tovább folytatódik az euró bankjegyek megújítási programja, így a húszeurós után most az 50-est cserélik le az eurózónában.

2013-ban kezdték el lecserélni a 2002 óta forgalomban lévő euró bankjegycsaládot az úgynevezett Europé sorozatra. Először az 5, majd a 10 eurós bankjegyek újultak meg, 2015 novemberében aztán a 20 eurós következett, idén pedig az 50 euróson van a sor

Új eurós bankjegy kerül forgalomba

Az új ötfontossal szemben – ami tiszta műanyag – az új ötveneurós teljes egészében gyapotból készült, nagysága, színe, illetve a korokat és stílusokat idéző motívumvilága is hasonló a korábbi kiadáshoz, a változások többsége új és továbbfejlesztett biztonsági elem. Ezek közül a legszembetűnőbb a bankjegy jobb oldalán található ezüstszínű csíkon található ablakban Europé arcát ábrázoló hologram. Ugyanez az új bankjegy vízjelének motívuma is.

5 tény az új 50 eurósról – magyar felirattal

Az ötveneurós az euró bankjegysor legnagyobb számban és értékben forgalomban lévő bankjegye. Az 50 eurósok az összes forgalomban lévő euró bankjegy 41 százalékát adják, értékben pedig  a 45 százalékát. Az előkészületben lévő új száz-, illetve kétszázeurós bankjegyek megjelenésére 2018-ban lehet számítani.

Az első euró sorozat legnagyobb címletű bankjegye, az ötszázeurós már nem újul meg, kibocsátását 2018-ban leállítják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top