nlc.hu
Életmód

Fogkefe helyes használata

Ez történik a szádban, ha nem cseréled le a fogkeféd

Neked van fogalmad arról, milyen időközönként kell, azaz kötelező lecserélni a fogkefét? És azt is tudod, mit idézhetsz elő a szádban, ha ezt nem teszed meg?

Nemcsak fogaid egészségét teszed kockára azzal, ha nem cseréled le időben a fogkeféd. Komoly gyulladást is előidézhet a felelőtlenség!

Milliárdok szenvednek komoly szájbetegségben

Ha a kezedet a szívedre teszed, akkor valószínű, te sem emlékszel, mikor cserélted le utoljára a fogkeféd. Igaz? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2022. novemberi jelentése szerint bölcs dolog lenne jobban odafigyelni erre az apró, ám de nagyon fontos momentumra. „A világ népességének csaknem fele (45 százaléka, azaz több mint 3,5 milliárd ember) szenved szájbetegségekben – áll a jelentésben. – A szájüregi megbetegedések globális száma egymilliárddal nőtt az elmúlt 30 évben. Ez egyértelműen jelzi, hogy sokan nem férhetnek hozzá a szájbetegségeket megelőző és kezelő szolgáltatásokhoz.”

Ha a statisztikák jobbik oldalához szeretnél tartozni, akkor az első lépés az, hogy pontosan észben tartod, mikor kell cserélni a fogkefét!

„A fogkefe cseréjének egyik fő oka a baktériumok felhalmozódása” – mondja Alison Newgard fogorvos, a Columbia Egyetem adjunktusa. Egy régi fogkefe olyan baktériumokat tartalmazhat, amik aztán rossz leheletet, fogágybetegséget és fogszuvasodást okozhatnak.”

Fogkefe cseréje

Fotó: Unsplash

Mikor cseréld le a fogkeféd?

A szakemberek szerint amikor azt tapasztalod, hogy a fogkefe sörtéi elkezdenek lebomlani, nem tisztítják meg olyan hatékonyan a fogaid, az étel és a lepedék nagy része a fogsoron marad, akkor itt az ideje a cserének. A sörték állapotának romlásával egy időben a fogkefe elveszíti funkcióját, azaz sokkal nagyobb az esély az ínygyulladásra, vérzésre.

A fogorvosi ajánlás szerint 3-4 havonta érdemes fogkefét cserélni, vagy amikor úgy látjuk, hogy elhasználódott a fogkefe, a sörték elveszítik merevségüket, meggörbülnek vagy eltöredeznek.

Tárold száraz helyen, tisztítsd rendszeresen a fogkeféd!

A fogkefét mindig száraz helyen tárold, hogy még véletlenül se telepedjen meg rajta a penész. A szakemberek nem javasolják a fogkefesapka használatát, mert az felfogja a baktériumokat.

Leanne Stapf fogorvos pedig azt tanácsolja, hogy hetente tisztítsd meg a fogkeféd. „A gyors tisztításhoz és a baktériumok eltávolításához egyszerűen áztassuk be a fogkefét antibakteriális szájvízbe vagy egy kis csésze hidrogén-peroxidba” – mondja Stapf.

Gyorsabb, de ugyancsak hatásos megoldás, ha forrásban lévő vízbe teszed, és hagyod ázni két percig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top