Életmód

Felszabadították a női melleket Coloradóban

Az amerikai államban élő nőknek eddig tilos volt félmeztelenül megjelenniük nyilvános helyeken, most azonban ezt a rendelkezést diszkrimináció miatt visszavonták. A bíró értékelése különösen tanulságos.

A női mellek fedetlenségét tiltó törvényt 2015-ben fogadták el, amely alól kizárólag a szoptató nők képeztek kivételt. Az indoklás szerint a női melleket azért nem volt szabad közszemlére tenni, mert az ártalmas lehet a gyerekek számára, egy helyi rendőri vezető szerint pedig a fedetlen mellek akár közlekedési baleseteket is okozhatnak.

Akár 180 nap börtönt is kiróhattak ilyesmiért (Fotó: Tumblr)
Akár 180 nap börtönt is kiróhattak ilyesmiért (Fotó: Tumblr)

A Denver Post című lap értesülései szerint R. Brooke Jackson szövetségi bíró azonban most hatályon kívül helyezte a rendeletet, amely mellé igen frappáns indoklást is írt. Így hangzik: “egy női mell az egyik első dolog, amivel egy gyerek találkozik, a gyerekeket ezért nem a mellektől kell megvédeni, hanem a negatív társadalmi normáktól, elvárásoktól és sztereotípiáktól, amelyek a nők melléhez kapcsolódnak”.

Jackson bíró szerint a rendelet “olyan, a társadalmunkba beégett sztereotípia fenntartásához járul hozzá, amely szerint a női mellek elsődlegesen a szexuális vágy tárgyai, míg ugyanez nem igaz a férfiak esetében”. Indoklásában egy pszichológus tanúvallomását is felidézi, amely szerint a női mellek szexualizálása a szexuális bűncselekmények számának növekedéséhez is hozzájárul. 

Bár a bíró rendelkezését másodfokon is jóvá kell majd hagyni, a coloradói Fort Collins városának elöljárói már jelezték, hogy nem fognak több büntetést kiróni a fedetlen felsőtestű nőkkel szemben.

Az azonos célért küzdő Free the Nipple mozgalom történelmi győzelemnek nevezte az ítéletet, mivel így a nőknek a férfiakkal azonos jogaik lesznek, legalábbis ezen a téren. Az eddigi szabálysértők akár 2650 dollárig terjedő pénzbüntetést vagy 180 napi elzárást kockáztattak a félmeztelenkedéssel.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top