Életmód

Szemed fénye – Milyen a jó napszemüveg?

A napszemüveg ma már sokkal több puszta divathóbortnál, hiszen a szemünket ugyanis legalább annyira védenünk kell a nap káros sugaraitól, mint a bőrünket.

A sérült ózonréteg következtében a rövidhullámú UV sugarak szinte akadály nélkül juthatnak a szemünkbe, növelve ezzel a kötőhártya-gyulladás vagy akár a szürke hályog kialakulásának esélyét. A napszemüveg legfontosabb része ezért maga a lencse, amely a káros sugarak kiszűréséért felelős. 

DM napozás - felső témaszponzi - 6. cikk

 

Védelem

Milyen a jó lencse? Az UV fény tartománya 190-től 400 nanométerig terjed. Az igazán jó szemüveglencsék a teljes tartományban, azaz 400 nanométerig szűrnek. A szemüveg ára eleve ad némi támpontot a minőségét illetően, de természetesen nem kell pusztán erre hagyatkoznod. Az UV 400 vagy a 100% UV Protection jelzések garantálják, hogy az adott darab megfelel az elvárásoknak. Különösen fontos ez azért, mert egy silány minőségű, sötétített, de nem megfelelő szűrővel ellátott lencse valójában még ártalmas is lehet szemed egészségére. Erős fény hatására szembogarunk ugyanis automatikusan beszűkül, hogy védekezzen az erős sugárzás ellen. A sötét lencse viszont a szembogár kitágulását idézi elő, így a szem sokkal védtelenebbé válik az ostromló sugarakkal szemben.

Forma

Nyilvánvaló, hogy a stílusodnak, karakterednek és arcformádnak leginkább megfelelő fazont részesíted előnyben, de azért egyéb szempontokat sem árt szem előtt tartanod. A napsugarak oldalról is bejuthatnak a szembe, emiatt sem a kicsi, sem a túlzóan nagy szemüvegek nem nyújtanak kellő védelmet. Az ideális darab követi az arcod vonalát, a szemöldököd íve alatt nem sokkal végződik, nem illeszkedik túl szorosan, de nem is áll el tőle. Fontos a szabad mozgás is: ha a szemüveged leesik az orrodról, amikor hirtelen mozdulatot teszel, akkor nagy neked.

DM napozás - felső témaszponzi - 6. cikk

 

Színre szín

A lencse színe nem befolyásolja szűrőképességét. Különböző tevékenységek végzéséhez azonban más-más szín ajánlott: 

  • Semleges, szürkés, barnás: természetes színélményt adnak, ezért minden napos viselésre ajánlottak
  • Zöld: érzékeny szemhez, illetve extrém sportokhoz
  • Vörösesbarna: szabadtéri sportok, labdajátékok, vízi sportok
  • Sárgás-barna: autóvezetéshez, különösen nappal szemben

 

Olvass még többet a napozásról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top