Életmód

Milyen hitelt vegyek fel lakásvásárláskor? – Ezeket a szempontokat vedd figyelembe!

Albérlet helyett saját lakás? Vagy felújítanád és bővítenéd az otthonod? Ha már eldöntötted, hogy megszerzed, kicsinosítod álmaid otthonát, akkor légy körültekintő és alapos, hogy otthonod valóban az öröm forrásaés a béke szigete lehessen! Ezekre figyelj, és a hitel lehetőség lesz, nem pedig púp a hátadon!

A lakásvásárlás életünk egyik legfontosabb döntése, rengeteg utánajárással, intézni valóval és hosszabb távú elköteleződéssel jár. Járd körbe alaposan a témát, hogy nyugodt szívvel dönts a számodra ideális és legmegbízhatóbb hitelkonstrukció mellett!

Milyen hitelt vegyek fel lakásvásárláskor? – Ezeket a szempontokat vedd figyelembe!

 

Mennyi félretett pénzed van?

Az, hogy mekkora összeget tettél félre önerőnek, meghatározza azt, hogy milyen összegű hitelre lesz szükséged, és ezzel együtt – a futamidőtől és a kamattól függően – a havi törlesztő részletet is. Ha tudod, hogy szeretnél lakást, házat venni, érdemes akár évekkel előre gondolkodnod, és kamatadómentes lakás-takarékpénztárt nyitnod magadnak, ugyanis a befizetéseid után 30%-os állami támogatást is igénybe vehetsz – évi maximum 72 ezer forintot –, valamint mellette kedvező konstrukciókkal lakáshitelhez is juthatsz. Gondolkodj előre, és tájékozódj a lehetőségeidről, mert sok pénzt megtakaríthatsz, ha előrelátó vagy!

Mennyit tudsz törleszteni?

Ez az egyik legfontosabb lépés, így légy nagyon tárgyilagos és őszinte magaddal! Tételesen írd fel a havi bevételeidet, és mellé a havi fix és ad-hoc jellegű kiadásaidat is. Ha kell, szánj rá több hónapot, írd egy kis füzetbe, vagy tölts le egy mobilapplikációt, hogy követni tudd a kiadásaidat a rezsitől kezdve a bevásárláson át az utazásig, shoppingolásig. Semmit ne hagyj ki, mert csak így fogod biztonsággal átlátni, hogy mennyit is költesz, és mekkora összegből gazdálkodhatsz a jövőben a hitel törlesztése során. A bankok ugyan kötelesek betartani a jövedelem arányos törlesztés szabályait, de légy te is felelsősségteljes, és ha megvan a költségvetésed, és úgy ítéled meg, hogy be tudsz vállalni egy lakáshitelt, kérj előzetes hitelképesség-vizsgálatot a kiszemelt banknál, hogy magabiztosan folytathasd tovább a tervezést!

Legyen vésztartalékod!

Ez egy nagyon hasznos tanács, amit érdemes megfontolnod, akkor is, ha pár hónappal tovább kell várnod a lakásvásárlással: a megtakarított pénzed egy részét hagyd a bankban, kösd le, ne nyúlj hozzá, a lényeg, hogy legyen vésztartalékod! Ez azért fontos, mert mindig gondolnod kell az előre nem látható helyzetekre is: ha például valamiért elveszíted a munkád, vagy keresőképtelenné válasz egy időre, akkor is legyen mihez nyúlnod, amiből a kiadásaidon túl a hiteledet is tudod fizetni!

Milyen hitelt vegyek fel lakásvásárláskor? – Ezeket a szempontokat vedd figyelembe!

 

Építkezel vagy veszel?

Ha elhatároztad, hogy felépíted álmaid otthonát, amit a saját ízlésedre formálsz, nemcsak egy izgalmas kalandba vágsz bele, de elszántnak, alaposnak és megfontoltnak is kell lenned! Egy jól megválasztott lakáscélú hitel segíthet vágyaid elérésében, de azzal mindig kalkulálj, hogy az építkezések előre nem látott költségei miatt az eltervezettnél általában mindig magasabb összegre van szükség. Mielőtt döntesz, mérd fel a telek adottságait, egyeztess a tervezővel, az építtetővel, szakemberekkel, és utána keress egy megbízható pénzügyi tanácsadót, hogy a személyes igényeidre szabva, a lehető legjobb hitel konstrukciót kaphasd!

Ha úgy érzed, az építkezés nem a te idegrendszerednek való, és már ki is nézted álmaid lakását, a lakáscélú hitelek ebben az esetben is a segítségedre lehetnek. Akár új, akár használt lakás, vagy családi ház vásárlása mellett döntesz, a körültekintően megválasztott jelzáloghitel közelebb hozhat álmaid otthonához.

Kinőtted a lakást? Bővítsd egyszerűen!

Imádod az otthonod, és eszed ágában sincs elköltözni, egyszerűen csak kinőtted a lakást, és szeretnéd kicsit kibővíteni? Nézz körül a bővítési kölcsönök között, amiket kifejezetten az otthonod alapterületének növelésére, vagy a tetőtér beépítésére vehetsz igénybe! Akár egy kedves kis gyerekszobát, akár dolgozószobát, vagy egy csodás gardróbot tervezel építtetni, a bővítési kölcsön megfelelő körültekintéssel, a segítségedre lesz célod elérésében.

Csinosítanád, szépítgetnéd?

Ha nem akarod bővíteni a lakást, csak szeretnéd felújítani, szebbé, otthonosabbá tenni, akkor megoldás lehet a jelzálog alapú szabad felhasználású hitel vagy a lakásfelújító kölcsön. Ezeknél a konstrukcióknál nem kell beszámolnod a banknak, hogy mire költöd a pénzt, a lakásfelújító kölcsönnél is csupán egy költségvetést kérnek tőled, és már neki is állhatsz a szépítésnek!

Már van hiteled, de váltanál?

Ha már van lakáshiteled, de nem feltétlen a legkedvezőbb, tudd, hogy van lehetőséged úgynevezett refinanszírozásra, azaz hitelkiváltásra. Ez azt jelenti, hogy a régi hiteledet egy kedvezőbb, az életviteledhez jobban passzoló kölcsönre válthatod, ráadásul úgy, hogy akár más bankot is választhatsz. Az okosan megválasztott refinanszírozási hitellel megkönnyítheted az életedet, és még pénzt is spórolhatsz!

Csok

A családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok jó lehetőség, ha a pároddal szeretnétek családot és otthont alapítani. A csok nemcsak akkor igényelhető, ha már 3-szor járt a családotokban a gólya, hanem akkor is, ha még csak tervezitek a 3 kis jövevény érkezését. Ebben az esetben maximum 10 millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatást vehettek igénybe új és használt lakás, családi ház vásárlásra, valamint bővítésre, építésre. Önállóan és lakáshitellel kombinálva is igényelhetitek, aminek menetéről és a kondíciókról érdeklődjetek a számotokra legszimpatikusabb banknál!

 

 

Olvass még cikket lakás és otthon témában az NLCafén:

Így mérd fel a pénzügyi lehetőségeid – ne csak hitelfelvétel előtt, hanem már törlesztésfizetés közben is érdemes újra átszámolni a családi költségvetést, és keresni a jobb lehetőségeket!

Jelzáloghitel felvételekor fontos szem előtt tartanunk, hogy a futamidő alatt bevételeink pozitív és negatív irányban is változhatnak. Vegyük figyelembe azt is, hogy ez a döntés hosszú távra, esetenként akár 15-25 évre szól. A törlesztőrészlet nagyságát érdemes úgy megválasztani, hogy mellette biztonsági tartalékot is tudjunk képezni, hogy egy esetleges bevételkiesés során se okozzon gondot a havi törlesztőrészlet megfizetése. Érdemes előre meghatározni azt az összeget, amelyet havi szinten törlesztőrészletre tudunk fordítani. Sőt, ezt gyakorolhatjuk is néhány hónapig: ha tudjuk például, hogy mondjuk havi 80.000 Ft lesz a törlesztőrészletünk, akkor néhány hónapon át tegyük félre ezt az összeget. Ezzel jól modellezhető az az idő, amikor már nem mi döntünk, hogy lemondunk erről az összegről.

Somogyi Péter
a Budapest Bank lakossági termékfejlesztési vezetője

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top