Életmód

Így betegíthetnek meg az adalékanyagok!

Fáj a hasad? Hasmenésed van? Vagy allergiás vagy? Nem árt tudnod, hogy ezeket a tüneteket az élelmiszerekhez adott mesterséges adalékanyagok is okozhatják, felerősíthetik.

Az adalékanyagok nem mindegyike ártalmas, de vannak, amiket kifejezetten ajánlatos kerülnöd, mivel komoly problémákat okozhatnak a szervezeted működésében. Egy kis odafigyeléssel azonban könnyen megkímélheted magad a kellemetlenségektől.

Így betegíthetnek meg az adalékanyagok!

 

Felboríthatják az emésztésedet

Az adalékanyagok, a káros “E”-k gyakran okozhatnak emésztési rendellenességeket, ráadásul úgy, hogy sokszor azt sem tudod, hogy mitől érzed magad rosszul. A mesterséges adalékanyagokkal telepumpált élelmiszerek elfogyasztása után előfordulhat hasfájás, a sűrítőanyagokkal teli ételek pedig rengeteg vizet köthetnek meg és hasmenést is okozhatnak. Ugyanígy hasmenést tapasztalhatsz, ha egy étel 10%-nál nagyobb mértékben tartalmaz cukorhelyettesítőket. Ha nem szeretnéd a fél életed a mosdóban tölteni, fordíts figyelmet arra, hogy vásárláskor mi kerül a kosaradba, és kerüld az agar-agar (E 406), a karayagumi (E 416), a nátrium-szulfát (E 514), az aszpartám (E951) és az aszpartám-aceszulfámsó (E 962), valamint a cellulóz vegyületeket (E 461, E 463 – 466, E 468, E 469)! 

Gyengíthetik az immunrendszeredet 

Az adalékanyagok azért is veszélyesek, mert akadályozhatják a tápanyagok, vitaminok valamint az ásványi anyagok felszívódását, amik nélkül immunrendszered legyengül. Ha szervezeted védelmi vonalát meggyengíted káros “E” számokban gazdag ételekkel, hamarabb kaphatsz el fertőzéseket, és könnyebben megbetegedhetsz. A kálcium-dinátrium-EDTA (E 385) például erős kötési képessége miatt a nehézfémek táplálékból történő felvételét növelheti, ami nem előnyös, miközben az alginsav (E 400) és a zselésítő konjak (E 425) gátolhatják a vas, a kalcium és más nyomelemek táplálékból történő felszívódását. Ha eddig nem olvasgattad az élelmiszerek címkéjét, és mostanában gyakran megbetegszel, érdemes elgondolkodnod azon, mennyire étkezel egészségesen!

Pattanások, bőrproblémák kiváltói

A szép bőr nemcsak hiúsági kérdés, hanem egészségi állapotunk fokmérője is lehet. A pattanásokat számos külső hatás is kiválthatja, mint amilyen a szennyezett levegő, a nem megfelelő arcápolás, de ugyanúgy lehet hormonális oka is, mint ahogy a mesterséges adalékanyagokkal teli élelmiszerek is kiválthatják. Mivel a káros “E”-k akadályozhatják a szervezet természetes méregtelenítési folyamatait, ezért a felgyülemlett méreganyagok bőrproblémákat, pattanásokat is okozhatnak. Válassz adalékanyag-mentes ételeket, és jó eséllyel a bőröd is szebb és tisztább lesz!

Allergia, betegségek okozói 

Bizonyos adalékanyagok allergiaszerű tüneteket is okozhatnak, vagy az arra érzékenyeknél felerősíthetik a már meglévő allergiát. Intolerancia esetében a szájban jelentkező bizsergő érzéstől kezdve a köhögésen át a szemviszketésig, fejfájásig szinte bármi előfordulhat, sőt bizonyos esetekben még az asztma tüneteit is észlelheted magadon, ha nem válogatod meg azt, hogy mi kerül a tányérodra. Különösen légy résen, ha pajzsmirigyzavarral küzdesz: ebben az esetben feltétlen kerüld az eritrozint (E 127).

Így betegíthetnek meg az adalékanyagok!

 

Tartózkodj a mesterséges adalékanyagoktól, főként a purinban gazdag ételektől, ha szervezeted húgysavszintje magas, és köszvénnyel küzdesz. Jól teszed, ha kerülöd azokat az ételeket, amelyek címkéjén találsz a következők bármelyikéből: E 626, E 627, E 628, E 629, E 630, E 631, E 632, E 633, E 634, E 635 

Veseproblémák előidézői

A mesterséges adalékanyagok akadályozhatják a méregtelenítési folyamatokat, ami nemcsak a bőrödön, de a veseműködésedben is problémákat okozhat, és komoly egészségügyi gondokkal találhatod szemben magad. Ezért ha eleve veseproblémád van, vagy szeretnéd megelőzni, akkor kerüld azokat az ételeket, amelyek alumíniumszármazékokat tartalmaznak, mint amilyen az E 521, E 173, E 520, E 541, E 523, E 522 jelölésű adalékanyag.

 

Olvass még egészséges étkezés témában itt, az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top