Életmód

Kipróbáltuk: ilyen, amikor anya sportol, rúdtáncol

Anyaként is szükségünk van a sportra, egyrészt, hogy kifáradjunk, másrészt, hogy kikapcsolódjunk, ráadásul, ha jobb az erőnlétünk, jobban bírjuk a gyerek után szaladgálást is.

Az olyan divatos “énidőről” annyi helyen esik szó, hogy ne akarjuk ezzel a cikk terjedelmét növelni: minden anya tudja, hogy a kiegyensúlyozottsághoz mennyire fontos a kikapcsolódás. Az egészségünk szempontjából pedig a sport elengedhetetlen. Kapcsoljuk hát össze a kettőt, és kapcsolódjunk ki mozgással. Igen ám, de mit mozogjon egy anya? A hordozós fitnesztől a rúdtáncig sok mindent kipróbáltam, a tapasztalataimat megosztva remélem, segíthetek megtalálni a hozzátok leginkább passzoló mozgásformát.

Kipróbáltuk: ilyen, amikor anya sportol, anya rúdtáncol

Mozogj a babáddal!

Amikor a második gyerekem még nagyon kicsi volt, de már letelt a hat hét, és el lehetett kezdeni sportolni, akkor még erre az egy-másfél órára sem tudott nélkülözni. Mivel hordozott baba volt, ezért több, hordozós sportot kis kipróbáltunk.

A Maminbaba egy hordozós latin fitness. Azoknak ajánlom, akik szeretnek zenére, táncos koreográfiával mozogni. A Maminbaba gyakorlatait úgy találták ki, hogy akár elől vagy háton hordozott babával is lehessen végezni, és ne erőltesse meg a fiatal anyukák testét túlzottan, közben pedig a terhesség utáni regenerálódásban is segít. Először kicsit esetlennek éreztem magamat az órákon a sok új lépés miatt, de tapasztalatból mondom, a harmadik-negyedik órára belejön az ember, hiszen sokszor ugyanaz a pár lépés ismétlődik csak más-más kombinációban.

Kipróbáltuk: ilyen, amikor anya sportol, anya rúdtáncol
Kipróbáltuk: ilyen, amikor anya sportol, anya rúdtáncol

Mikor a lányom kicsit nagyobb lett, és a rugalmas kendőből kiköltözött, pontosabban egy csatos hordozóval a hátamra tette át a székhelyét, akkor a Bike with baby órát próbáltuk ki. A Bike with baby hordozós spinninget takar.

Kipróbáltuk: ilyen, amikor anya sportol, anya rúdtáncol

Én Bálint Katica óráján voltam, tetszett, hogy az oktató végigtekerte velünk az órát, de ha kellett leszállt, igazított. Az óra alatt babák anya hátán nézelődnek (sőt az én lurkómat már az első órán elnyomta az álom), miközben anya rója a kilométereket. Akkor sincs baj, ha a poronty lekívánkozik, hiszen ilyenkor játszósarok és szakavatott felügyelő vigyáz rá. Nekem ez egyébként nagyon tetszett, mert az biztos, hogy nem adnám be a gyereket egy fitneszterem gyerekmegőrzőjébe, így a kislányom ott volt velem, de mégis volt, aki figyelt rá, ráadásul szuperül eljátszott a korban nagyon hozzá hasonló babákkal. Nézzétek meg a beszámoló kisfilmemet!

Bike with baby – Liliputi from Lilla Sellei on Vimeo.

Fitneszklubok gyerekfelügyelettel

Ha gyereked vagy te nem vagy hordozáspárti, de az óra idejénél hosszabb időre nem szeretnéd a csemetédet máshol tudni, akkor keress olyan fitnesztermeket, amelyeknek saját játszóházuk van. Így az óra előtt egy perccel váltok el, és nyújtás után egyből rohanhatsz hozzá. Ezt persze inkább már nagyobb korban ajánlom. Hogy megkönnyítsd a játszóházban maradást, járjatok edzeni egy olyan anyukatársaddal, akinek a csemetéjével sokat szokott játszani a tied, így ketten biztosan szívesebben maradnak ott.

Mozogj otthon!

Ha sem időd, sem energiád nincs eljárni edzeni, akkor spórold meg az utazgatást, öltözködést, és eddz otthon. Az aerobikkazetták ideje lejárt, ma már mindenki online tornázik. Mi is az online torna? Regisztrálsz, az első, általában ingyenes tesztidőszak után pedig előfizetsz, és így tudsz csatlakozni a meghatározott órarend szerint indított élő, online tornákhoz.

Én a gyerunkanyukam.hu szolgáltatását próbáltam ki, ahol többféle mozgásforma közül választhattam, és az órák kezdése általában alvásidőre vagy estére volt időzítve, az anyukák napirendjéhez igazítva. Miért jobb az online torna, mint egy kazetta? Egyrészt időhöz vagyunk kötve, halogatás kizárva, hiszen, ha akkor nem tornázunk, lemaradtunk. Másrészt pedig az élőben jelentkező edzővel folytatott tréning sokkal inkább hasonlít egy valódi órára. Tetszett, hogy gyorsan, altatás után csatlakozni tudtam az esti órákhoz, valamit többféle mozgásformát kipróbálhattam egyetlen egy előfizetésen belül. Ezen kívül praktikus, hogy a  rendszer vezeti, hány órán vettem részt, mennyit mozogtam összesen.

Mozogj egyedül!

Ha a csemeték már akkorák, hogy rá tudod őket bízni a nagyira, akkor sportolhatsz egyedül is – így garantáltan kiszakadsz a hétköznapi munka-gyerek-háztartás háromszögből. Én ezen felbuzdulva a rúdtáncot próbáltam ki. Egyrészt mindig is vonzottak a nőies mozgásformák, másrészt úgy gondoltam, a kislányom hordozása miatt fokozott igénybevételnek kitett hátamra pont ilyen, azt erősítő mozgásforma fér rá.

“A rúdfitnesz és a rúdtánc két külön műfaj, az előbbi mezítláb, sport ruházatban bemutatott változat sokkal inkább hasonlítható az RG-hez, míg az utóbbi magassarkúban, szexi öltözékben, csábító mozdulatokkal mutatja be az akrobatikus elemeket”  tudtam meg az első órán Januszewski-Palkovics Kata edzőtől, aki hozzátette, sok kisgyerekes anyuka edz nála, és ő maga is az. Az edzést szülés után 3-6 hónappal lehet elkezdeni, “ez függ az egészségügyi állapottól, természetes szülés volt vagy császár és attól is, hogy szoptat-e az illető”  hívta fel a figyelmemet Kata.

Fotó: Pink Panther
Fotó: Pink Panther

Az első edzés nagyon meglepett, mert már itt sikerélményben volt részem. A csoportok vegyesek, de az edző mindenkinek a tudásának megfelelő gyakorlatot ad: “A rúdfitnesz hat szintből épül fel, ahol fokozatosan nehezedő gyakorlatok kivitelezése során erősödünk. Én azt ajánlom minden nőnek, hogy még babavállalás előtt vágjon bele, mert már a várandósságra is felkészíti az izmokat  hát, törzs, has , és a babavárás után is hasznát vesszük a megszerzett izmoknak.” A rúdtánc nemcsak erősít, de nyújt is. A változatos órának köszönhetően nem unalmas, és olyan területeket is átmozgat, ahol korábban nem is gondoltam volna, hogy izmok vannak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top