Te is kókuszolajra váltottál az egészséged érdekében? Az amerikai lakosság 72%-a is így tett, ám a dietetikusok mindössze 37%-a ért egyet a döntéssel – derül ki az American Heart Association felméréséből.
A kutatók szerint a kókuszolajat tévesen ítéltük meg mint egészséges hozzávalót: a 82%-a ugyanis telített zsír, ami köztudottan a sztrók és a szívbetegségek első számú okozója. Különböző kísérletekben, melyekben a résztvevők egy csoportja kókuszolajat, a másik pedig olíva- vagy napraforgóolajat fogyasztott, előbbiek esetében lényegesen megnőtt az LDL koleszterin szintje (erre mondják, hogy a “rossz” koleszterin). Ha pedig az LDL-értékeket nézzük, a kókuszolaj alig különbözik a pálmaolajtól, a vajtól, sőt akár a marhazsírtól is.
A szakértők ezért azt javasolják, használjunk inkább olíva- és napraforgóolajat, a kókuszolajat pedig tartogassuk a hajunk és a bőrünk ápolására.