Életmód

10 dolog, amit bánni fogsz 10 év múlva

Annyival könnyebb sokszor a kisebb ellenállás felé menni. Nem akarunk belebonyolódni konfliktusokba, ezért inkább nem állunk ki magunkért, hanem megalkuszunk szép csendben. Aztán utólag, hosszú idő múltán gyötörni kezd egy kínzó érzés: mi lett volna, ha...? Ismerős, ugye?

Ha hirtelen kell arra a kérdésre felelnem, mi az, amit bánok, hogy tettem/nem tettem egy évtizeddel ezelőtt, akkor két dolog jut eszembe: bánom, hogy nem mondtam többször az anyukámnak, hogy mennyire szeretem, és ma már sajnos nem pótolhatom ezt. A másik pedig, amit bánok, hogy nem tanultam meg előbb nemet mondani, inkább elhittem, hogy én valami alantas kis lény vagyok, olyan cselédforma, akinek mindenki kívánságára ugrania kell.

Jöjjön most 10 dolog, amit könnyen lehet, hogy te is bánni fogsz 10 év múlva, ezért jobb, ha időben szembenézel és leszámolsz velük.

1. Álarcot hordasz, hogy befolyásolj másokat

Nem mered vagy nem akarod megmutatni a világnak az igazi önmagad, mert attól félsz, akkor nem fogadnának el? Az a baj ezzel, hogy aki maszkot hord, annak rengeteg energiáját elveszi a pozőrködés. Ha te is így teszel, a hitelességedet teszed kockára. Mert egyszer a maszkod úgyis le fog hullani. Ez törvényszerű. Hidd el, az őszinteségnél nincs kifizetődőbb taktika.

10 dolog, amit bánni fogsz 10 év múlva

2. Hagyod, hogy mások mondják meg, mi lenne jó neked

Istenem, de sokan vannak, akik azt a pályát választják, amit a szüleik erőltetnek rájuk, aztán amikor kitanulják a szakmájukat és elkezdenek dolgozni benne, rádöbbennek, hogy köze nincs az egésznek ahhoz, amit a lelkük mélyén szerettek volna. Ne hagyd, hogy mások mondják meg, mi lenne jó neked, milyen ruhát hordj, milyen legyen az alakod, milyen ételeket egyél, milyen házban élj és főleg kivel. Egyszerűen tedd azt, amit a szíved diktál. A belső iránytűd sosem csal meg, hallgass rá bátran!

3. Hagyod, hogy negatív emberek elszívják az energiádat

Vannak a környezetünkben negatív emberek, akikkel muszáj együtt léteznünk. És vannak olyanok – például a baráti körünkben –, akikkel nem. Az mindkét esetben rajtunk múlik, hagyjuk-e, hogy ezek az energiavámpírok fekete felhőként ránk telepedjenek, vagy képesek vagyunk távol tartani őket a magánszféránktól. Tanuld meg meghúzni a saját határaidat, és ne engedd, hogy illetéktelenek átlépjék azokat.

10 dolog, amit bánni fogsz 10 év múlva

4. Mindennapi kis önzőségeink

Ha fukar vagy – anyagi és érzelmi értelemben –, jó úton jársz afelé, hogy magadra maradj. Az emberek nem szeretik azoknak a társaságát, akik állandóan csak magukra gondolnak, elillannak az esti sörözésről, amikor a kasszához kellene járulni, és nem szívesen osztják meg másokkal azt, amijük van. Tanulj meg adni, mert nincs annál jobb dolog a földön. Adj egy kis pénzt a koldusnak, aki mindig ott ül a kiskutyájával a villamosmegállóban, tölts meg játékokkal egy cipősdobozt, ha jön a karácsony, vegyél a párodnak egy szál virágot, csak mert péntek van, és öleld át jó szorosan, hogy érezze a felé áradó szeretetedet. Ne feledd: mindaz, amit csak magadért teszel, veled együtt múlik majd el ebből a világból. Amit másokért teszel, azt hagyod magad után.

5. Rettegsz a változásoktól

Jaj, csak minden maradjon örökre úgy, ahogy most van! – ez a gondolat vezérel rengeteg boldogtalan embert. Ezért maradnak benne a mérgező kapcsolatukban, ezért nem mondanak fel a munkahelyükön, amit amúgy szívből utálnak, és ezért nem próbálkoznak meg semmi újjal, nem próbálnak megtanulni zenélni, pedig régen hogy szerettek volna, és nem csináltatják meg azt a dögös frizurát sem, mert mi van, ha mégsem áll jól, akkor mit szólnak majd mások. Ha te is így gondolkodsz, akkor ébresztő! Könnyen lehet, hogy a legjobb dolgoktól, döntésektől, élményektől fosztod meg magad csak azért, mert gyáva vagy lépni. Gondolj bele: a halálos ágyadon milyen lenne visszaemlékezni a sok elszalasztott lehetőségre? Szörnyű, igaz? Akkor hagyd abba a hezitálást most rögtön, és lépj!

10 dolog, amit bánni fogsz 10 év múlva

6. Könnyen feladsz dolgokat, mert félsz a kudarctól

Inkább el sem mész többet jógázni, mert a múltkor se tudtad a nyakadba rakni a lábadat, és nem is fogod megtanulni soha. Egyszer már megpróbáltál egy szobanövényt életben tartani, de nem sikerült, úgyhogy többször inkább nem is próbálkozol. Ez csak két kiragadott példa a saját életemből, de biztos te is tudnál mondani száz hasonlót. Márpedig ha megfutamodsz az első kudarcélménytől, vagy nem is próbálkozol inkább a csalódástól tartva, meg sem adod az esélyt magadnak, hogy átéld a siker mámoros örömét.

7. Kontroll alatt akarsz tartani minden apró dolgot

Tele vagy to do listákkal, minden forintnyi kiadásodat nyilvántartod, addig nem tudsz leülni dolgozni, amíg nincs tökéletes rend a lakásban, és kiborulsz, ha a vendégek nem dobják le magukról azonnal a cipőt, amikor belépnek az ajtón. Ha magadra ismersz, akkor azt javaslom, itt az ideje, hogy megtanulj végre lazítani. Ha minden csak akkor elég jó neked, ha 110 százalékig tökéletes, akkor durván megnehezíted a magad és a párod életét is, a gyerekeidéről nem is beszélve. Nekik ugyanis azt üzened ezzel a viselkedéssel, hogy csak akkor elég jók, ha tökéletesek. Pedig nem akarod, hogy teljesítménykényszeres, szorongó, boldogtalan felnőttek váljanak belőlük, igaz?

10 dolog, amit bánni fogsz 10 év múlva

8. Beéred kevesebbel, mint amennyit érdemelsz

Tipikus megnyilvánulásai a dolognak a langyos kapcsolatok. Amelyekben csak azért vannak benne a szereplők, mert nem akadt nekik jobb, mint a párjuk. Ugye, milyen rosszul hangzik? Mennyire méltatlan dolog ez mindkét féllel szemben. Ha neked is ilyen illúzióromboló dolog jut eszedbe a kapcsolatodról, tégy fel magadnak egy kérdést: mi lesz veletek évek múlva? Elárulom, hogy javulni aligha fog a helyzet, romlani annál inkább. Légy elég bátor, és tiszteld meg magad és a társadat azzal, hogy szembenézel a helyzettel, és esélyt adsz mindkettőtöknek arra, hogy boldogabb lehessen.

9. Nem jársz szűrővizsgálatokra

Jó magyar szokás ugyebár, hogy orvoshoz csak akkor megyünk, ha fáj, kórházba meg csak akkor, ha visznek. Aztán egyszer csak fáj. És akkor ott állsz rettegve, kiszolgáltatottan egy zord, fehér rendelőben, és hideg pengeként fúródik a tarkódba a felismerés: baj van. Pedig ha jobban odafigyeltél volna magadra… Az a szörnyű, hogy mindez csak üres szócséplésnek tűnik, amíg a közvetlen környezetünkbe be nem csap a villám. Valahogy sérthetetlennek gondoljuk magunkat, amíg végig nem kell néznünk tehetetlenül, amint egy közeli hozzátartozónk viaskodik valami félelmetes kórral. Légy te okosabb, és ne halogasd azt a szűrővizsgálatot tovább. Évente egyszer nem olyan nagy áldozat ez, bele kell hogy férjen.

10 dolog, amit bánni fogsz 10 év múlva

10. Állandóan a holnapra vársz

Bárcsak lefogynék annyira, hogy újra beleférjek a kedvenc ruhámba. Dehát családi ünnep jön a hétvégén, most mégsem kezdhetek bele a fogyókúrába. Majd hétfőtől. Vagy majd elsejétől. Te is a halogatás nagymestere vagy? És áruld el, ugyan mégis mire vársz? Ha valami erőfeszítést igényel, az később sem lesz könnyebb, nem lenne jobb túlesni a dolgon? Vállald a felelősséget az életedért, és vedd a kezedbe az irányítást. Fontos vagy, és sok embernek van szüksége rád. Nincs idő arra, hogy azt várd, valaki majd valamikor betoppan és megment. Légy te saját magad megmentője. Nálad alkalmasabb ember még nem született erre a feladatra.

via

Olvass még a megbánásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top