Életmód

5 dolog, amit megbánsz halálod előtt

Azt hinnénk, hogy aki haldokló emberekkel dolgozik, annak biztos nagyon szomorú élete van. Pedig igazából olyan bölcsességet tanulhat tőlük, amitől sokkal boldogabbá válhat.

Bronnie Ware ápolónő, halálos betegek fájdalmait csillapítja már hosszú évek óta. Ő gyűjtötte össze azt az 5 dolgot, amit a legtöbbször bántak meg az életük végén járó emberek. Sok beszélgetés, sok élettörténet áll e mögött az 5 pont mögött, amiből mi is tanulhatunk, és még idejében jobb irányba fordíthatjuk az életünket. Belegondoltál már, mit bánnál meg, ha a halálodon lennél?

1. Bárcsak elég bátor lettem volna ahhoz, hogy önmagamhoz hűen éljem az életem, nem mások elvárásai szerint!

Nézz a tükörbe: most épp a számodra legjobb életet éled? Mi akadályoz meg ebben?

“Ez volt a leggyakoribb, amit szinte mindenki megbánt. Amikor az emberek ráébrednek, hogy az életüknek nemsokára vége, tiszta fejjel tudnak visszanézni, és meglátják, milyen sok álmukat dobták ki az ablakon. A legtöbben még a vágyaik felét sem teljesítették be, és azzal a tudattal mennek el, hogy rajtuk állt, az ő döntéseiken múlt az egész. Az egészség olyan szabadságot ad, amit csak akkor veszünk észre, ha megromlik.”

2. Bárcsak ne dolgoztam volna annyit!

Ez a pont magáért beszél. Mi a te fontossági sorrended az életedben?

3. Bárcsak bátrabban kifejeztem volna az érzelmeimet!

Az érzelmek kifejezése egyáltalán nem haszontalan dolog, hanem az első lépés önmagunk felé.

5 dolog, amit talán megbánsz az életed végén

“Sokan elnyomják az érzéseiket, leginkább a békesség kedvéért, hogy nehogy megbántsanak másokat. Az eredménye ennek leginkább az, hogy középszerűen élik le az életüket, és sosem derül ki számukra, mi mindenre lettek volna képesek.”

4. Bárcsak többet törődtem volna a barátaimmal!

Van valaki, aki fontos neked, és már rég beszéltél vele? Itt az ideje, hogy felvedd a telefont!

“Kivétel nélkül mindenki hiányolja a barátait, amikor haldoklik.”

5. Bárcsak hagytam volna magamnak, hogy boldog legyek!

Örömmel ébredtél ma? Ha nem, akkor miért nem? Hogyan tudnál ezen változtatni?

“Meglepően gyakori megbánás. A halálos ágyukon rengetegen ráébrednek, hogy a boldogság választás kérdése. Egész életükben a régi mintákat, szokásokat követik, ami ismerős, kényelmes, de félelemmel teli. A változástól való félelemmel van átitatva. Ezzel akadályozzák meg saját magukat abban, hogy nagy nevetésekkel és bolondozással teli, boldog életet éljenek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top