Életmód

Egy magyar találmánnyal sikeresebbé tehetik a lombikprogramot

Az egyik magyar startupcég által kifejlesztett teszt segítségével jelentősen növekedhet a megtermékenyülés valószínűsége olyan pároknál, akik lombikbébiprogramban vesznek részt. A magyar fejlesztést külföldön is be akarják mutatni.

A magyar találmány, a Prelife névre hallgató teszt lényegében arról tájékoztat, hogy milyen a méhnyálkahártya állapota. Ezzel segíti, hogy a leginkább optimális időpontban történjen a beültetés a méhbe, így növelve a beágyazódás sikerét. Bálint Bálint, a Prelife tesztet megalkotó kft. alapítója, a Debreceni Egyetem adjunktusa a termékről szóló sajtótájékoztatón elmondta, hogy a meddőség ma Magyarországon minden hatodik párt érinti, és évente mintegy hatezer nő és párja vesz részt lombikbébiprogramban. A hatékonyság azonban csupán 25-30 százalék, sokszor hét-nyolc alkalommal is beültetést kell végezni, mire összejön a kívánt terhesség. 

Ha viszont a beültetést pontosan akkor végeznék el, amikor a teszt szerint erre a legalkalmasabb a nő méhe, a siker 35-55 százalékos lenne. Ezzel a párok időt és pénzt spórolhatnának Bálint Bálint szerint. 

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a Prelife tesztet egy átlagos felszereltségű laborban is el lehet végezni. A mintavétel komplikáció- és fájdalommentes, és nem vesz több időt igénybe 10-15 percnél. Nem jár vérzéssel, és nem akadályozza az embrió beültetését sem ugyanabban a ciklusban. 

A magyar startup célja, hogy az Egyesült Államokban és Európában is kapható legyen a termékük, és lehetőleg jóval olcsóbban adják majd, mint az egészségügyi tesztek piacán kapható egyetlen hasonló spanyol terméket, amelynek az ára ezer euró.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top