Életmód

Trónra ültettek, istenként imádtak egy kutyát Kínában

Kína egy bizonyos részén minden évben megtartják a kutyahordozó napot, amelynek során istenségként bánnak egy ebbel. Felruházzák, és trónra ültetik az állatot. Felmerül a kérdés, hogy de miért teszik mindezt.

A kínai miao kisebbség egy része a Guizhou tartományban két napja megtartotta a kutyahordozó fesztiválját, amikor is egy kutya előtt hódoltak a falubeliek. Egy fából készített trónra ültettek egy kiválasztott ebet, az állatra méretre szabott emberi öltözéket adtak, és így hordták körbe a kutyát a rizsföldeken a helyiek között. A vonulást zenével kísérték. 

A ceremóniának része volt az is, hogy a kutyát, az őt hordó embereket, illetve a menetet vezető sámánt a közönség sárral dobálta meg, a hagyomány szerint ez a szokás, ha az emberek a jövőben békét, egészséget és jólétet szeretnének maguknak.

Az istenségként imádott kutya mítosza szerint az első telepeseket az mentette meg a kiszáradástól és a haláltól, hogy egy szomjas kutya elvezette őket egy vízlelőhelyhez, ezért az ebnek isteni képességeket tulajdonítottak.

Az állatvédők egyébként nem örülnek a fesztiválnak, mivel a kiválasztott kutyát általában lánccal kötik a trónhoz, hogy kibírja a ceremóniát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top