Életmód

Ki nem találnád, melyik a legkoszosabb uniós főváros

Budapest koszos, rossz az egészségügyi ellátás és nem túl jók a város iskolái sem – derül ki az Eurostat felméréséből, amiben európai fővárosokat hasonlít össze ezen szempontok alapján. Mindezek ellenére a budapestiek 90 százaléka szereti a várost.

Átfogó összehasonlítást készített az Eurostat az európai fővárosokról azok tisztasága, oktatási intézményei, egészségügyi ellátása és kedveltsége szerint.

Budapest lakosságának 5 százaléka elégedett a város tisztaságával. Ők valószínűleg sosem hagyják el a lakásukat, vagy nem merészkednek a belvárosba. A megkérdezettek egyharmada csak részben elégedett Budapest tisztaságával, ők lehetnek azok, akik pillantásukkal mindig az eget fürkészik és nem néznek a lábuk elé. Budapestnél koszosabb várost csak elvétve találni az uniós fővárosok közül, de Lisszabonnak és Madridnak azért sikerült alulmúlnia a magyart.

A felmérés szerint az egészségügyi szolgáltatások minőségével a budapesti lakosság 38 százaléka van megelégedve, a magyar fővárost csak a lengyel és a görög múlja alul ebből a szempontból. A budapesti iskolákat a lakosság több mint a fele jónak tartja, amivel előzzük Athént, Madridot, Rómát, Bukarestet és Szófiát is – írja a HVG.

A sírva vigadó magyarok tesznek a fenti adatokra, 90 százalékuk örül, hogy Budapesten élhet, ami az elégedettségi lista közepére, a 16. helyre teszi a magyar fővárost. A legjobban Vilnius, Koppenhága és Stockholm lakói vannak megelégedve városukkal, míg a sereghajó városok közé Bukarest, Róma és Athén került.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top