nlc.hu
Életmód
Elhallgatott egy kalózkodásról szóló, fontos tanulmányt az unió

Elhallgatott egy kalózkodásról szóló, fontos tanulmányt az unió

Egy eddig eltitkolt jelentést tett közé az egyik kalózpárti képviselő az illegális letöltések hatásairól. A 2015-ös kutatásnak eddig csak a negatív eredményeit hangoztatták.

Csak a napokban lett nyilvános az Európai Bizottságnak az a jelentése, amelyik az internetes kalózkodás jogvédett zenék, könyvek, videojátékok és filmek eladásaira gyakorolt hatásait vizsgálta. A 2015-ös tanulmányra az EB 360 ezer eurót költött, ám elkészülte után nem hozták nyilvánosságra.

A jelentéshez Julia Reda, az Európai Parlament (EP) kalózpárti képviselője jutott hozzá közérdekű adatigényléssel, majd az egészet közzétette személyes blogján az információszabadságra hivatkozva.

Az elhallgatott, 304 oldalas jelentés konklúziója az, hogy a kutatási eredmények nem szolgáltatnak robusztus statisztikai bizonyítékot arra, hogy az online letölthető illegális tartalmak az eladásokat károsítanák.

A jelentés továbbá kitér arra is, hogy például a videojátékok esetében az illegális letöltések és a streamek valójában ösztönző hatással lehetnek az eladásokra is. Negatív kapcsolódást fedeztek fel viszont a nagyobb hollywoodi blockbuster mozik esetében, ahol 40 százalék az illegális megtekintések száma – írja a 24.hu.

Az Európai Digitális Jogok szervezete szerint a jelentés egészét szándékosan tartották vissza, és csak a negatív hatásokról szóló részleteket használták fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top