Életmód

Szaúd-Arábia újabb engedményt ad a nőknek

Szaúd-Arábia az autóvezetési tilalom feloldása után most a stadionokat is megnyitja a nők előtt.

A következő év sok változást hoz majd a szaúdi nőknek: azon túl, hogy már ők is vezethetnek autót, beléphetnek majd a stadionokba is, ahová eddig tilos volt a nőknek bemenniük.

A szunnita iszlám szélsőségesen konzervatív ágát követő Szaúd-Arábiában eddig tilos volt a nőknek autót vezetniük, mint ahogy stadionba járniuk. Ennek most vége. A hatóságok a múlt hónapban engedélyezték, hogy a nők egy külön családi szektorban, a férfitársaságtól távol követhessék a szaúdi nemzeti ünnep programját. 2018 elejétől viszont Rijád, Dzsidda és Dammam bármelyik  sportlétesítményébe beülhetnek nézőként.

Szeptember végén Szalmán bin Abdel-Azíz király feloldotta a nőkre vonatkozó vezetési tilalmat is. Az asszonyok jövő júniustól ülhetnek hivatalosan is volán mögé. Rijád döntését világszerte üdvözölték.

A vahhábita királyságban a nőkre számos korlátozás vonatkozik: például csak egy férfi hozzátartozó engedélyével tanulhatnak vagy utazhatnak.

A társadalom és a gazdaság óvatos modernizálása a Vision 2030 nevű, átfogó reformprogram része. A változások motorja a 32 éves Mohammed bin Szalmán koronaherceg. A fiatal uralkodói sarj fel szeretné készíteni a monarchiát azokra az időkre, amikor elapadnak az olajból származó bevételek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top