Életmód

2005 előtt kezdted az egyetemet? Néhány hónap maradt a diplomaszerzésre!

Már egy évük sincs megszerezni diplomájukat azoknak az egykori hallgatóknak, akik 2005 előtt kezdték el felsőoktatási tanulmányaikat, és bár megszerezték az abszolutóriumot, még nem államvizsgáztak le.

Még nem úszott el teljesen a diplomájuk azoknak, akik 2005-ben kezdték az egyetemet vagy a főiskolát, de végül nem államvizsgáztak le. Számukra a felsőoktatási törvény 2018. szeptember 1-jéig ad lehetőséget a kimeneti vizsga letételére és az oklevél megszerzésére.

Korábban nem szabták meg, hogy mennyi idő telhet el maximálisan a végbizonyítvány megszerzése és a záróvizsga között. Egy két évvel ezelőtti törvénymódosítás nyomán azonban szigorodtak a szabályok, így most már az abszolutórium után két éven belül meg kell szerezni a diplomát a felsőoktatásban tanulóknak.

A felsőoktatási államtitkárság 2015-ben türelmi időt adott annak a több ezer hallgatónak, aki 2005 előtt kezdte meg az egyetemet, abszolvált, de nem államvizsgázott le. Esetükben a diploma megszerzését többek között az hátráltatta, hogy nem szerezték meg a nyelvvizsgát. A kormány ezeknek a hallgatóknak indította el még 2014-ben a diplomamentő programot, amely 6363 egykori hallgatónak segített a diplomaszerzésben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top