Életmód

Ipari mennyiségben gyárthatják a diplomákat az egyetemek

Sokan jelentkeznek a papírjukért most, hogy nem kell nyelvvizsga a papír megszerzéséhez.

Április elején az nlc. is beszámolt róla, hogy közel 75 ezer hallgató esetében, akik eddig a nyelvvizsga hiánya miatt nem tudták megszerezni a diplomájukat, most eltekintenek a nyelvvizsgára vonatkozó követelménytől, vagyis ők mátvehetik a diplomájukat nyelvvizsga nélkül is. Sőt, kiderült, hogy ez a könnyítés az idén diplomázókra is vonatkozik. A Privátbankár.hu írása szerint a koronavírus-járvány egyik nem várt fejleménye: nyelvvizsga nélkül is mindenki megkaphatja a diplomáját. A Corvinus még nem is tudja, hány diplomát kell hirtelen legyártatnia.

Debrecen, 2018. június 15. Egy végzett hallgató a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar diplomaosztó ünnepségének végén az egyetem díszudvarán 2018. június 15-én. Ilyen ünnepség nem jár azoknak, akik most kérik a diplomát

Debrecen, 2018. június 15. Egy végzett hallgató a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar diplomaosztó ünnepségének végén az egyetem díszudvarán 2018. június 15-én. Ilyen ünnepség nem jár azoknak, akik most kérik a diplomát (Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

A Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv részeként mindenki mentesül a nyelvvizsga-kötelezettség alól, és így megkaphatja oklevelét, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz a felsőoktatásban, de az oklevél megszerzésének feltételéül előírt nyelvvizsgát nem tette le. A Privátbankár szerint az emberek megrohamozták az egyetemeket, és egyes helyeken alig győzik munkával, hirtelen annyi diplomát kell kiállítaniuk. A kormány számításai szerint mintegy 75 ezer olyan egyetemi hallgató fejezte be a tanulmányait, aki a diplomát eddig nem vehette át nyelvvizsga hiányában. Az eddigi tapasztalatok szerint az érintettek döntő többsége él a lehetőséggel, és kihasználja a koronavírus-járvány egyik nem várt előnyét.

A Corvinus a lapnak 300 megkeresésről beszélt, de növekvő érdeklődésre számítanak, akár több ezer egykori diákjuk kérheti a diplomát. A veszprémi központú Pannon Egyetem arról számolt be, hogy 20 éves halmozódással 3100 diploma ragadt bent náluk. Az egyetem igazgatója szerint normál menetrendben mintegy ezer embernek szoktak oklevelet gyártani, tehát most soron kívül ennek a háromszorosát kell legyártani.

Miközben a diplomáért jelentkeznek, meló nem nagyon lesz, egyre csak mennek tönkre a cégek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top