Életmód

Ezért nem találsz rendes építési vállalkozót

Legalább 15 évig csak nyögni fog a magyar építőipar a szakemberhiány miatt. Ma családi házat építeni vagy felújítani igen kockázatos vállalkozás, hacsak nem válnak maguk a megrendelők is szakemberré.

Az építőiparnak szinte minden szegmensében baj van, hiába van rengeteg munka és magasabb fizetés, mindenki a szakképzett emberek hiányát nyögi. Aki mégis az építőipart választaná szakmájának, annak elavult környezetben és eszközökkel kell tanulnia.

Jelenleg mintegy 25 ezer magyar építőipari szakmunkás dolgozik külföldön nettó 300 ezer forint körüli bérért, érthető, hogy nem akarnak hazajönni, hiába van fellendülőben az építőipar. A szakmai képzésekre egyre kevesebben jelentkeznek, így az utánpótlás is hiányzik.

Ezt megszenvedik a vállalkozók is, akik nem találnak tapasztalt munkaerőt, és nincs, aki szakmai tapasztalatát átadná a kezdőknek. A fizetésekben nem tudják követni a nyugat-európai színvonalat, így a lojalitást a legtöbb eseteben felülírja a nullák száma a fizetési csekken.

A dilettáns szakmunkások miatt végül a megrendelő szív. Az Abcúg több esetet is bemutat, amikor a munkások hozzá nem értése, nemtörődömsége vagy épp családi gondjai miatt lett káruk és kellemetlenségük a lakástulajdonosoknak.

A teljes cikk elolvasható az Abcúg.hu-n.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top