Életmód

Szilveszteri partitippek kisgyerekeseknek

Ha egy kisgyerekes meglátja a címet, már hangosan felnevet az olyan ellentmondásos szavakon, mint a parti és kisgyerek, de legalábbis nem a korábbi, facér vagy akár párban eltöltött szilveszteri bulik képe ugrik be neki. Mégis hogyan szilvesztereznek a kisgyerekesek? Milyen tuti tippel szolgálnak az év utolsó estéjére?

Volt olyan szilveszter, amikor a gyerekem apja a szomszédokkal bulizott, én meg a pár hónapos álmát őriztem, és közben a ruháit fertőtlenítettem, vasaltam. Aztán volt, hogy a nagyszülőknél hagytuk az akkor még egy gyermeket, és elmentünk egy fergetegeset bulizni, aztán máskor volt, hogy bár mehettünk volna, de pocakosan inkább otthon akartam maradni. Szóval az ötéves kisgyerekes létünk alatt sokféleképpen buliztunk vagy éppen nem buliztunk. A legnagyobb különbség talán a szilveszterben, ha gyereke van az embernek, az, amit a kétgyerekes Luca jól megfogalmazott: „Másnap ugyanúgy kelsz hatkor, pelenkát cserélsz és reggelit adsz mindenkinek.”

Buli: kivel és hogyan?

Ha társas eseményre vágyunk szilveszterkor, akkor jó eséllyel csak a kisgyerekes barátainkra számíthatunk, hiszen nekik hasonlóak az igényeik. A házibulik nem olyan elterjedtek a családok között, hiszen a kicsi gyerekeket korán le kell fektetni, és kevés az olyan ház, lakás, ahol erre alkalmas külön (több) vendégszoba lenne. Éppen ezért sokan választják azt a megoldást, amit a két- és ötéves gyerkőcök szülei, Boróék is: „Mi két másik kisgyerekes családdal szoktunk kivenni egy házat valahol pár napra. Szerencsére a legközelebbi barátainknak hasonló korú gyerekeik vannak, így a kihívások és az igények is általában ugyanazok.” Egy-egy ilyen szilveszteri utazáskor a főzést mindennap más család vállalja, így az étkezés közös program, amiből mindenki kiveszi a részét. „Napközben kirándulunk, közösen játszunk a gyerekekkel, este meg csendes mulatás, ha mind elaludtak” – mondja Boró. 

„Mióta megszületett a fiam, mi otthon szilveszterezünk” – mondta Eszter, akik szűk családi körben töltik az év utolsó estéjét, és hozzáteszi: „Gyerek előtt sem volt kardinális kérdés, nem voltunk soha nagy partiarcok. Az éjfélt megvártuk akkor is és most is, de van, hogy már lekapcsolt lámpákkal.” Ezzel ért egyet a féléves Merse anyukája, Anett: „Nekem személy szerint nem volt és nem is lesz fontos a szilveszter. Van az a buli, amire ilyenkor elmegyek szívesen, de nem azért, mert az év utolsó napja.”

„Tavaly mi 31-én este 10-kor értünk haza vidékről, a nagyszülőktől. Mi, felnőttek alig bírtunk fent maradni éjfélig. Lehet, hogy lesz majd jó szilveszterünk, de még nem tartunk ott. Amúgy úgy képzelem, hogy ha majd nagyobbak lesznek, akkor társasozunk meg nevetgélünk. Aztán maximum, ha lefeküdtek a gyerekek, még folytatjuk kicsit a felnőtt bulit. De nyilván erre még várni kell, addig marad a mesenézés” – mondta Anna, aki két kisfiú anyukája.

Fotó: Profimedia

Tűzijáték

„Amikor a fiam született, akkor anyukáméknál szilvesztereztünk – mesélte Luca, aki hozzáteszi, ma már szinte minden városban van tűzijáték, ami megnehezíti az altatást, így a kisgyerekesek estéjét is, jobb hát ismerős helyen aludni, ha nem is otthon, de legalább a nagyinál: „A gyerekek nem értik, sőt félnek a tűzijátéktól, és  így kicsit nehéz az esti altatás.” Eszter sem kíván mást, csak egy kis petárdamentességet: „Milyen a jó szilveszter? Csendes, petárdamentes. Együtt legyünk, az a fontos egyedül.”

Játékok

A kicsik eljátszanak együtt, de a nagyobb gyerekeknek érdemes játékokat összeállítani, hogy ne unatkozzanak az este folyamán. A játékok lehetnek ügyességi kihívások, de akár társasjátékkal is készülhetünk, mint a Scrable vagy a Twister.

„Anyáéknál mindig megbeszéltük az év fontosabb eseményeit, történéseit. Erre nagy örömmel emlékszem vissza. Szeretném ezt a hagyományt továbbvinni a mi családunkban is. Lerajzoljuk vagy leírjuk ezeket, és eltesszük” – mondta Luca, és egy ilyen jó ötletet érdemes lemásolni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top