Életmód

Rádőlt egy könyvespolc a román nőre, aztán egy Zámbó Jimmy dal hatására rájött, hogy magyarrá kell válnia

A 35 éves Roxana a baleset után tudatosan kezdett foglalkozni a magyar nyelvvel és kultúrával, és szíve parancsának engedelmeskedve halad a magyarrá válás útján.

Egy 35 éves román nő úgy döntött, magyarrá válik. A dél-romániai születésű, bukaresti reklámmenedzser Roxana Tudor korábban nem szimpatizált a magyar kultúrával, magyar szóval is alig találkozott, de egy baleset mindent megváltoztatott – számolt be a csodás átváltozásról a Magyar Hírlap.

Rám zuhant egy könyvespolc. Majdnem eltörte a gerincemet. Ez 2015 májusában történt, onnantól kezdve hónapokig kórházról kórházra jártam, ágyhoz voltam láncolva, alig ettem, éjjel-nappal üvölthetnékem volt a fájdalomtól. Közben állandóan egy furcsa magyar zene visszhangzott a fülemben, amit talán egy hónappal a balesetem előtt hallottam először. Zámbó Jimmy egyik dala volt – tudom, nem a legmélyebb, legtartalmasabb zene – de számomra úgy hatott, mint valami mennybéli orvosság, amely enyhítette a fájdalmaimat, és megnyugtatott.

Ezt követően Roxana elkezdett kutatni a dal és a magyar nyelv, illetve kultúra után. Magyarul tanult, magyarokkal barátkozott. A családja és a barátai eleinte viccnek gondolták az egészet, azt hitték, ha meggyógyul, abbahagyja.

De nem így lett. Ma már azt mondja, hogy a szíve magyar, és az életét köszönheti a magyar nyelvnek, és ma már nem tudna nélküle élni. A nem mindennapi átváltozás után a nő élő kapocs a két kultúra között, a magyaroknak román zenéket, írásokat ajánl, a románoknak pedig magyar műveket.

Ám nem mindenki örül ennek, vannak románok, akik átkozzák, hogy átlépett a másik csapatba, árulónak nevezik. A magyarok viszont tárt karokkal fogadták, meséli, úgy bántak vele mint családtaggal.

Roxana munkája miatt egyelőre nem költözhet magyar vidékre, így maradnak a sűrű látogatások. A legnagyobb vágya, hogy magyar állampolgár lehessen, mert úgy érzi, 35 évet élt le románként, de magyarként született újjá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top