Életmód

Összesen 12 betétet kapnak az arizonai börtön női rabjai egy hónapban

Törvényjavaslatot adtak be, hogy több betétet kaphassanak a foglyok.

Egy bizottság dönt arról, hogy az arizonai börtönben raboskodó nőknek a most megengedett 12 betétnél többet kellene kapniuk havi ciklusuk alatt. A börtön jelenleg havi 12 betétet biztosít minden női fogvatartott számára, arra kényszerítve ezzel őket, hogy oldják meg a vérzést úgy, ahogy tudják, akár nem megfelelő higiéniai megoldásokra támaszkodva. Ahhoz, hogy további betéteket szerezzenek, engedélyt kell kérniük az őröktől, akik általában férfiak, és ezért még fizetniük is kell valamilyen módon.

A probléma nemcsak azzal van, hogy a legtöbb női fogoly 15 centet keres óránként, így nem engedheti meg magának az extra betétet, hanem az elszenvedett megaláztatással és az egészségügyi kockázatokkal is.

Egy arizonai politikusnő, Athena Salman olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely megváltoztatná ezeket az önkényes szabályokat, hogy a nők szükség esetén korlátlanul hozzáférjenek az egészségügyi betétekhez. De ahhoz, hogy teljes jogú tárgyalást tarthassanak a képviselőházban, a törvényjavaslatot először egy kilenc emberből álló bizottságnak kell elfogadnia.

Egy volt fogoly azt mondta a bizottságnak, hogy a véres nadrágok, a különböző árukkal való üzletelések vagy a betétért könyörgés rendszeresen előfordult a börtönben.

„Valóban el kell gondolkodnod azon, hogy a teljes havi bevételedet betétekre akarod-e költeni. Még azok a nőknek is, akik elegendő pénzzel rendelkeznek, szükségük van az őr jóváhagyására, hogy több betétet kapjanak.”

A kilenctagú bizottság végül 5-4 ellenében elfogadta a törvényjavaslatot, amely csak ezután kerül megtárgyalásra. A kampányhoz több száz ember, köztük orvosi szakértők csatlakoztak, a női fogvatartottakkal való „embertelen bánásmód” ellen, aminek a Twitteren is hangot adtak.

Metro

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top