Életmód

Nem hittek a szemüknek az egészségügyi dolgozók, mekkora fizetésemelést kaptak

Sokan kínjukban nevettek azután, hogy meglátták az utalásról szóló banki SMS-t, amelyben néhány forint szerepelt.

Nulla, egy, mínusz egy – ez nem egy matematikai feladvány kezdete, hanem azok az összegek forintban, amekkora fizetésemelést kapott több egészségügyi dolgozó – számolt be az RTL Klub.

De nem csak ők panaszkodtak, sok dolgozó csupán néhány száz forintos emelést kapott. A Blikk arról ír, hogy valakinek 108, másnak pedig 398 forinttal nőtt a fizetése.

Egy fiatal mentőápoló például 1024 forintot kapott, és azt mondta: kínjukban azon röhögnek a kollégákkal, kinek jutott kisebb emelés. Náluk 600 forint a legalacsonyabb. Azt sem érti, hogyan jöttek ki a számok, mert van két egyidős, ugyanannyi ideje dolgozó munkatársa, az egyik 2500, a másik 11 ezer forintos emelést kapott.

Az egészségügyi szakdolgozók fizetését idén novemberben emelték volna átlagosan 8 százalékkal, de előrehozták januárra. Ezt kapták meg most a dolgozók, akik átlagosan 8-10 ezer forint plusz vihettek haza. Ám akiknek kevesebb jár, mint a szakmai minimálbér, nem kapnak többet, mint eddig.

A minisztérium szerint a mostani béremelés 70 ezer szakdolgozót érint. Szerintük nincs olyan munkavállaló, akinek januárban a garantált bérminimum, illetve a minimálbér emelésével vagy a mostani emeléssel ne nőtt volna a bére.

A szakszervezet számítása szerint azonban minden tizedik dolgozó semmit, vagy csak pár száz forintot kapott.

A Független Egészségügyi Szakszervezet a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségével együtt sztrájkbizottságot alakított, és megkezdék egy egészségügyi sztrájk előkészítését. Március 24-ére pedig tüntetést szerveznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top