Hogyan válasszunk elektromos fogkefét?

nlc | 2018. Március 02.
A szájápolási termékek piacán számos elektromos fogkefe érhető el, ezért nem könnyű a választás azok számára, akik először vásárolnak ilyen készüléket a manuális helyett. A Sencor összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat az ideális készülék kiválasztásához. „Általában akkor ajánlott elektromos fogkefét vásárolni, ha a fogak tisztításához szükséges körkörös mozgást nem tudjuk elég hatékonyan elvégezni manuális fogkefével. Vagy, ha rövid idén belül alapos tisztításra vágyunk” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor termékmenedzsere.

Tanulmányok szerint az elektromos fogkefe jóval eredményesebben tisztít a manuálishoz képest. Az elektromos változattal nem kell a fogakat sikálni, mert önműködően végzi el a lepedék eltávolítását. Legalább két percig tartó használatot követően a káros baktériumok nem tudnak megtelepedni a fogzománcon, ezáltal elkerülhető a fogkőképződés, illetve a fogszuvasodás. Az elektromos fogkefe ugyanis eltávolítja a táplálkozással járó lerakódásokat, melyek a fogkő képződésének veszélyét hordozzák magukban. A fogkőben ugyanakkor olyan baktériumok telepedhetnek meg, amelyek elősegítik a rossz szájhigiénia és az ínysorvadás kialakulását, ennek következtében pedig akár el is veszíthetjük az egészséges fogakat.

„A megfelelő eredmény érdekében ajánlott elektromos, szónikus fogkefét választani. Ez megközelítőleg ugyanazt a mozgást végzi el, mint amit a kézi fogkefével végzünk fogmosás közben, csak sokkal hatékonyabban” – hangsúlyozta Lucza András, a Sencor termékmenedzsere. A szónikus fogkefék a kefefej seprő mozgásával távolítják el a lepedéket. A sebesen mozgó kefeszálak egyszerűen félresöprik a fogakon és az ínyvonalon összegyűlt ételmaradékokat. Egy ilyen készülék keféje percenként akár 48 ezer sikáló mozgást is végezhet.

Az elektromos, szónikus fogkefék sokoldalúságát tükrözi, hogy használójuk többféle program közül választhat. A speciálisan beállított kímélő rezgőmozgásnak köszönhetően a fogíny is megfelelő ápolásban részesül a nélkül, hogy megsérülne, megelőzve ezzel a fogínysorvadást. „Javasolt a Quadpacer-technológiával rendelkező változatok mellett dönteni. Ezeknél egy időzítő 30 másodpercenként jelzi, ha a fogsor negyedének tisztítási ideje lejárt. Éppen ezért ezek a fogkefék rendkívül alapos tisztítást tesznek lehetővé” – hangsúlyozta a Sencor termékmenedzsere.

Az ideális készülék kiválasztásakor célszerű kényelmi szempontokat is figyelembe venni. Fontos lehet például, hogy ne kelljen túl gyakran tölteni a készüléket. „Szintén prioritás lehet, hogy rendelkezzen tápfeszültség kompatibilitással, akár USB-ről történő töltési lehetőséggel, hogy a hosszabb külföldi utazásokra is magunkkal vihessük” – tette hozzá a szakember.

Exit mobile version