Életmód

Félsz este a sötét utcán? Itt a Hazakísérő Telefon!

A Magyarországon is elindult ingyenes telefonos szolgáltatás azoknak segít, akik félnek egyedül hazamenni éjszaka. A megnyugtató beszélgetés mellett akár az útvonalunkat is követi, hogy ha baj van, azonnal szólhasson a rendőrségnek.

A kihalt, sötét utcákon számos veszélyforrás leselkedik éjszaka, van azonban egy mindenki számára elérhető segítség. Magyarországon is elindult a Stockholmban és Berlinben sikerrel működő Hazakísérő Telefon nevű szolgáltatás – írja a Hvg.hu.

Molnár-Csiki Maren kezdeményezése tavaly novemberben indult. Péntek és szombat éjjel 11-től hajnali 4-ig bármikor fel lehet hívni. Bármiről beszélgethetünk vele, és ha szükséges, térképen követi az útvonalunkat, hogy gond esetén szólhasson a rendőrségnek.

Eleinte bizalmatlanok voltak a segítséget illetően az emberek. Azt kérdezték, ha veszélyben érzik magukat, miért adnák ki egy idegennek, hol vannak. Ezért Maren nyilvánossá tette az útlevelét és az erkölcsi bizonyítványát.

Ma már éjjelente többször is megcsörren a telefonja, meglepő módon több férfi hívja, mint nő. Eddig még senki nem kérte, hogy térképen kövesse őket, amit úgy lehet megoldani, hogy a telefonáló bemondja az utca nevét, ahová befordul. De ha baj van, az is elég, ha gyorsan megmondja az illető, hol van éppen. Aki felhívja, inkább beszélgetni akar, mert az biztonságérzetet nyújt.

Molnár-Csiki Maren szeretné az egész országra kiterjeszteni a Hazakísérő Telefont. Ehhez már keresi az önkénteseket. Azt is tervezi, hogy létrehoz egy alapítványt, és a normál díjas telefonszám helyett elindít egy ingyenes zöldszámot. Ám ez rengeteg pénzbe kerül, a segítő szolgáltatásban pedig nincs üzlet. Ahogy mondja: neki ez a szerelemprojektje.

Molnár-Csiki Maren pénteken és szombaton éjjel 11 órától hajnal 4 óráig fogadja a hívásokat a +36 30 899 3465 és a +36 30 664 7981 telefonszámon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top