Életmód

Miközben párja vajúdott, a leendő apuka elájult a szülőszobában

A 29 éves Ben egy ideig a legnagyobb nyugalomban ült párja mellett, és szorította a kezét, aztán egyik pillanatról a másikra teljesen összeomlott. Még a székéről is leesett, amikor elájult.

A Birminghamban élő 29 éves fiatalember lánya, Amber-Rose születése után nyilatkozott a Daily Mail című brit bulvárlapnak. Interjújában elmondta, azért ájult el, mert képtelen volt elviselni a fájdalomnak még a gondolatát is, amin barátnőjének keresztül kellett mennie. „Az egyik pillanatban még fogtam a kezét, miközben az orvosok beadták neki a fájdalomcsillapítót, a másikban pedig már nem emlékszem semmire” – vallotta be a friss apuka.

apuka szülés couvade szindróma szimpátiaterhesség

Kép forrása: Channel4

Ben a lapnak beszélt arról is, hogy Amy várandóssága alatt végig „szimpátiaterhességben” szenvedett: „Amikor Amy fájdalomra panaszkodott, nekem is elkezdett fájni ugyanaz a testrészem. Arról nem is beszélve, hogy több mint hat kilót híztam az elmúlt hónapokban, mert megmagyarázhatatlan módon kívánni kezdtem olyan ételeket is, amikre korábban még csak rá se néztem.”

Ben a lapnak elárulta, szerelmével, a 23 éves Amyvel mindössze három hónapja voltak együtt, mikor kiderült, hogy a fiatal lány terhes. „Egy szempillantás alatt megváltozott az életünk – mondja Ben, majd beismeri, a tudat, hogy apa lesz, sokkal érzékenyebbé tette őt. – Ma már a tévét sem tudom nézni anélkül, hogy legalább egyszer el ne érzékenyülnék.

apuka szülés couvade szindróma szimpátiaterhesség

Kép forrása: Channel 4

A fiatal apuka ennek ellenére elhatározta, a szülés alatt erős lesz: „Megfogadtam, hogy bármi történjék is, ott leszek Amynek. Hogy összeszedem magam, mert ez a minimum. Aztán, történt, ami történt.”  

A Ben által megtapasztalt „szimpátiaterhesség” egyébként létező orvosi fogalom, ráadásul még csak nem is ritka. A CNN vezető orvosi tudósítójának, Sanjay Guptának egy korábbi riportjából kiderül, hogy a férfiaknak legalább 90%-a tapasztalja a terhesség legalább egyik tünetét párja várandóssága alatt. A jelenséget Couvade-szindrómának hívják, a kórtana viszont nem egyértelmű: van, aki pszichológiai jelenségnek tartja, míg mások fizikai természetű problémának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top