Életmód

Adathalászok támadnak az OTP-s ügyfelekre

Adathalász-kísérletbe botlott a Portfolio, a csalók a lapnak küldtek becsapós e-mailt az OTP Bank nevében. Kis odafigyeléssel könnyen kiszűrhető a csalás, de sokan bedőlhetnek a trükknek.

Első kézből szerzett információt a Portfolio egy új adathalász-kísérletre, amelyben újra az OTP Bank ügyfeleinek adataira pályáznak a még ismeretlen csalók. A portál saját e-mail-címére érkezett üzenet szerint adathalász csalók lophatják el az ügyfelek személyazonosságát, ezért a biztonsági funkciók upgrade-eléséhez aktiválni kell a netbankban egy modult.

A tört magyarsággal megírt üzenet egy látszatra az OTP Bank internetbanki felületére vezető, közvetlen linket is tartalmaz, ez azonban átirányít egy „businessgrowth” nevű oldalra, ami az óvatlan ügyfélnek fel sem tűnik. Ahogy az sem biztos, hogy feltűnik a nem túl gyakran netbankoló OTP-s ügyfeleknek, hogy a kamuoldalon nem működnek a menük, más a betűtípus, és hiányzik a chates ügyfélszolgálat és az információs ikonja is.

Mielőtt a netbankunkba belépünk, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy jó oldalon járunk, akár azzal, hogy még egyszer, a böngészősávba beírjuk a helyes webcímet.

Az OTP-től a következőket jelezték az NLCafénak: az esetről már jó ideje tudnak, az adathalász-kísérletről szóló figyelmeztetés már március 7. óta fent van a pénzintézet honlapján. Az OTP ebben a leírásban arra is kitér, hogy mit kell tenni annak, aki gyanútlanul minden adatát megadta a csalóknak.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top