Életmód

Brexit: a magyar munkavállalókat is érintő egyezség született

Több lényeges dologban is sikerült megállapodniuk a feleknek az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről szóló tárgyalásokon, köztük az átmeneti állapotról is.

Számos fontos kérdésben sikerült megállapodásra jutniuk az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről szóló tárgyalásokon Nagy-Britannia és az Európai Unió képviselőinek. Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója szerint ez döntő fontosságú lépés a folyamat szempontjából, de sok munka van még hátra.

David Davis, a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséről folytatott tárgyalásokért felelős brit miniszter (b) és Michel Barnier, az Európai Bizottságnak a brit kiválás ügyében felelős főtárgyalója a Nagy-Britannia Európai Unióból történő kilépéséről szóló megbeszélésük előtt Brüsszelben 2018. március 19-én (MTI/AP/Virginia Mayo)

A magyar munkavállalók számára talán a legfontosabb dolog a megállapodások között az, hogy a 2019. március 30-i kilépéstől 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszakban is részese maradna a vámuniónak és az egységes piacnak, be kellene tartania a közösségi jogot.

Előrelépés történt az állampolgári jogok kapcsán is: az egyezség értelmében nem lehet majd különbséget tenni annak alapján az uniós polgárok között, hogy még az EU-tagság jövő évi megszűnése előtt vagy csak az azt követő átmeneti időszakban érkeztek az Egyesült Királyságba.

További fontos megállapodás, hogy Észak-Írország továbbra is részese lenne a vámuniónak, illetve a belső piaci szabályozás is érvényes maradna rá, amíg nem találnak ki más megoldást a fizikai határellenőrzés visszaállításának elkerülésére az Ír-szigeten.

Erről a brit kormányfő március elején még azt közölte: soha nem fogadják el a javaslatot, mely külön szabályozási rendszer alá helyezné Észak-Írországot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top