Életmód

Akár a te ujjadon is lehet kokain, és nem is tudsz róla

Tíz emberből egynek az ujján kimutatható a kokain vagy a heroin jelenléte még akkor is, ha az illető soha éltében nem fogyasztott a kábítószerekből.

Az ujjlenyomatokat vetették vizsgálat alá amerikai kutatók és megállapították, hogy rengetek olyan környezeti szennyeződés kerül az emberek ujjaira, amiket nem lehet lemosni. Ezek közé tartoznak az A-kategóriás kábítószerek, mint a kokain és a heroin.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi drog lehet egy átlagos ember ujjlenyomatán, ugyanis azok rögzítésekor a barázdák közé szorult molekulákból jó néhány a lenyomatba kerül.

Belekerülnek az ujjnyomatba a kábítószer-molekulák

A vizsgálatban részt vevő, saját bevallásuk szerint nem kábítószerező alanyok 13 százalékának az ujjlenyomatából sikerült kokaint vagy heroint kimutatni. A kutatók szerint a kábítószernyomok valójában mindenhol fellelhetők, de a leggyakoribb szállítójuk a bankjegyek.

Az eredmények alapján a kutatók szerint létre lehetne hozni egy ujjlenyomatalapú kábítószertesztet, viszont ez kevésbé lenne megbízható azoknál az embereknél, akiknek kezei között sok bankjegy fordul meg, mint például a banki dolgozók vagy a bolti eladók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top