Életmód

Számít-e a korkülönbség a párkapcsolatban?

Visszatérő téma nőknél és férfiaknál egyaránt. Vannak, akik egyáltalán nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel, mások pedig a külvilág ítéleteitől tartva menekülnek hazugságokba a család, barátok elől pusztán a korkülönbség miatt. Vannak társadalmi sztereotípiák, amelyeknek tudattalanul is próbálnak sokan megfelelni. Ha te is közéjük tartozol, íme néhány gondolat, hogy hogyan törhetsz ki ebből.

1.  Ne tedd jelentőségtelivé

Nemrég facelifttanfolyamot tartottam, amin szóba került a fiatalság, és a női résztvevők egy részénél egy komoly párkapcsolati kérdés, hogy a párjuk tíz, illetve húsz évvel fiatalabb, és ez okoz konfliktust az életükben. A korkülönbség kérdésében igencsak megosztott a társadalom, és egyoldalú igazságot valószínűleg nem lehet szolgáltatni, hiszen meggyőzni senkit nem lehet és nem is kell a saját nézőpontjának helytelenségéről.

Egy egyszerű eszköz azonban segíthet könnyedén túllépni mindezen: ne tedd jelentőségtelivé. A kor csak egyetlen „paraméter” az összes többi mellett. Ha állandóan ezen az egyen van a fókuszod, nem lesz tér annak, hogy kibontakozzon az összes többi, a kapcsolatot egyébként éltető tulajdonság és lehetőség.

2.  Ne használd kifogásként

Amennyiben téged zavar a korod, az szinte mindig összefügg más külső vagy belső jegyekkel, ami a valódi bizonytalanságot okozza, és amit a korodra csak kivetítesz. Ennek feloldására pedig egyetlen mód van: a magabiztosságod erősítése. Mi az, amit „gyenge pontnak” érzel magadban a korodon túl, amit ha erősítenél, vagy feloldanál, nem kellene a korodat „kifogásként” használni?

Hol és miben próbálsz elbújni a korod mögé? Ha a korod nem számítana, akkor mit, kit választanál, és milyen életed lenne? A biológiai korod csak egy szám, hogy azt hogyan éled meg, az valójában sokkal jobban számít. Vannak, akik kevesebbnek látszanak a koruknál, mások jóval többnek. A belső megélés, a belső béke segít abban, hogy fiatalabbnak látszódjunk, míg az önítéletek, hibáztatások, szégyen vagy félelem érzése általában kiül az arcunkra, így idősebbnek látszódunk a korunknál. Ezek feloldásával tehát a kor kérdése is megoldódhat.

3. Ne vedd be mások nézőpontját, ítéleteit

Lehet, hogy csak mások nézőpontjait, ítéleteit érzékeled akkor, amikor úgy érzed, a kor számít. Sok embernek van elég határozott, kőbe vésett véleménye minderről, ami tőled és a személyedtől független. Tehát bármit teszel, ezen nézőpontjukat nem tudod megváltoztatni. Ha nem küzdesz ez ellen, hanem megengedésbe tudsz kerülni vele, sokkal könnyebben viseled.

Ha meglátod, hogy mindez nem rólad vagy a társadról szól, hanem sokkal inkább róluk, nem fogsz bedőlni a külső manipulációnak, és nem érzed szükségét annak, hogy bizonygasd, mindez nem számít. Felesleges energiafecsérlés, mert másokat nem tudsz meggyőzni az évek, évtizedek óta berögzült nézőpontjuk feloldásáról, viszont a te életedet jelentősen megkeserítheti. Amit te tudsz tenni, az az, hogy tudatosítod magadban, hogy nem veszed be az ő nézőpontjaikat, és ezzel egy időben befogadod az ítéleteiket. Sokan csak az ítéletek befogadása elől menekülnek, amit úgy tudsz megkönnyíteni, ha még el is túlzod az ítéleteiket, nem ellenállva neki, hanem helyeselve, és ezzel kidurrantod azt a lufit, amit próbálnak rád és a kapcsolatodra húzni.

4. Segíts a társadnak a blokkot feloldani, ha őt zavarja

Van, hogy nem téged zavar a kérdés, hanem a társadat. Ilyenkor segítheted abban, hogy az ő nézőpontjai feloldódjanak, a fenti három pont alkalmazásával. Ha rávezeted őt, hogy ne tegye jelentőségtelivé, ne használja kifogásként a korát, és ne akarjon megfelelni másoknak, akkor feloldódik az a feszültség, ami most a kapcsolatra nehezedik.

Egyetlen dolog számít valójában: hogy boldog vagy-e vele, és ő boldog-e veled. Ha boldog vagy egy párkapcsolatban, kortól függetlenül megszépülsz. Ha az „igazi” van melletted, a köztetek áramló szeretet, harmónia és egység a kortalanság csodájával ajándékoz meg.

5.  Tudd, a lélek „kortalan”

Nem tenném jelentőségtelibbé a belsőt a külsőnél, de azért érdemes nem elfelejteni, hogy a lelkünk kortalan. Ha képes vagy túllátni a fizikai koron, és a társad lelkét látni meg, az egész kérdés értelmét veszti.

Akkor tudod, hogy már nem indít be nálad nyomógombokat a korkülönbség kérdése, ha megengedéssel tudsz lenni mások eltérő véleménye iránt. Egyáltalán nem számít a korkülönbség a párkapcsolatban.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top