Életmód

Lerázta a mentők operátora a hasfájás miatt telefonáló nőt, aki még aznap meghalt

Vizsgálat indult egy mentős operátor ellen Franciaországban, aki lerázott egy hasfájásra panaszkodó hívót, aki még aznap életét vesztette.

 „Egy nap mindenképpen meg fog halni, mint mindenki más” – mondta az operátor annak a 22 éves nőnek, aki erős hasfájás miatt hívta fel a mentőket Franciaországban. A fiatal nő még aznap életét vesztette. Az ügyben a francia egészségügyi miniszter döntése nyomán vizsgálat indult.

A BBC beszámolója szerint a telefonbeszélgetés az operátor és a nő között három percig tartott. A telefonban a nő a fájdalomtól azt is nehezen tudta elmondani, hogy mi a panasza, ami miatt az operátor dühösen figyelmeztette is. A halálfélelemmel küzdő nőnek azt javasolta, hogy hívja fel az SOS Médecins-t, ami nem mentőket, hanem orvosokat küld a betegekhez.

A nőnek sikerült elérnie az orvosi szolgálatot, viszont csak a hívás utáni ötödik órában érkezett orvos hozzá, aki egyből kórházba szállíttatta a 22 éves nőt, aki stroke-ot kapott, majd miután több szerve is leállt, meghalt.

A decemberben lezajlott telefonbeszélgetésről készült hangfelvételt csak most hozták nyilvánosságra, az operátort az őt foglalkoztató strasbourgi kórház ideiglenesen felfüggesztette, az ügyészség pedig nyomozást indított az ügyben.

A 22 éves nő halála közfelháborodást váltott ki Franciaországban, az elhunyt nővére szerint senki nem érdemli meg azt a bánásmódot, és ilyesmi nem történhet meg még egyszer.

A kórház egyik volt dolgozója a BBC-nek elmondta, hogy 100 hívásból nagyjából csak 10-20 telefonáló számol be valódi vészhelyzetről, nagyon gyakoriak a részeg hívások, de sokan egyszerűen csak magányosak, és azért hívják fel a mentőt, hogy beszélgethessenek valakivel.

Címlapképünk illusztráció – fotó: MTI/Beliczay László 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top