Életmód

Varjakat ölnének a somogyi vadászok, de meg van kötve a kezük

Varjúinvázióról beszélnek a Somogy megyei vadászok, akik szerint az elmúlt években nagyon elszaporodtak a vetési és a dolmányos varjak a megyében. Nagy bánatuk, hogy a vetési varjú védett madár, így azt nem lehet lelőni.

Nagyon rászálltak a varjakra a somogyi vadászok, akiket zavar a megye hatalmasra duzzadt vetési és dolmányos varjú populációja. A vadászokat legutóbbi vadgazdálkodási tanács ülésén arra kötelezték, hogy száz hektáronként legalább egy ragadozót (aranysakál, róka, borz, nyest, mosómedve vagy dolmányos varjú, szarka, szajkó) kell elejteniük, amit a vadásztársaságok ellenőriznek.

A dolmányos és vetési varjúval az a baj, hogy amikor a fészekaljaikat nevelik tavasszal, hat-nyolc fiókának rengeteg táplálékot kell hordaniuk, és ilyenkor rengeteg kárt okoznak a vadászok által hasznosnak tartott apróvadak állományában, mint a fácán, mezei nyúl, fogoly. A Teol.hu-nak nyilatkozó vadászkamarai titkár szerint a varjak vízi és énekes madarakat, valamint a hüllőket, kétéltűeket is nagymértékben gyérítik.

„Olyan a szeme mint a sasnak, és olyan ravasz, mint egy róka. Fegyveres gyérítésre, jogszerű csapdázásra van lehetőségük a vadászoknak. Mérgezni már nem lehet a madarakat” – kesergett Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy megyei titkára.

A dolmányos varjakat július elsejétől február végéig le lehet lőni, viszont a védetté nyilvánított vetési varjú ellen csak kilakoltatással tudják felvenni a harcot, ezért vágták vissza drasztikusan például a siófoki platánfákat, ahol előszeretettel fészkeltek a dolmányos varjak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top